NRK med feilaktig fremstilling i egen statsministermåling

Erna Solberg trolig snytt for stemmer.

- KUNNE FÅTT FLERE STEMMER: Ifølge NRKs ferskeste statsministermåling har Jens Stoltenberg en høyere oppslutning enn Erna Solberg. Nå innrømmer imidlertid NRK at det er en mulighet for at hun kunne fått flere stemmer, dersom de hadde fjernet Siv Jensen (Frp) som et svaralternativ. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
- KUNNE FÅTT FLERE STEMMER: Ifølge NRKs ferskeste statsministermåling har Jens Stoltenberg en høyere oppslutning enn Erna Solberg. Nå innrømmer imidlertid NRK at det er en mulighet for at hun kunne fått flere stemmer, dersom de hadde fjernet Siv Jensen (Frp) som et svaralternativ. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Statsministermålingen som ble presentert på NRKs nettsider og Dagsrevyen i går viser at Jens Stoltenberg (Ap) nå har tatt igjen Erna Solberg (H) ifølge NRKs meningsmålinger.

Gjennom målingen som er gjort av Norstat på oppdrag for NRK, fikk respondentene spørsmål om hvem de ønsker som kommende statsminister. Her svarte 42,9 prosents ja på at de ønsker Stoltenberg og 38,8 prosent at de ønsker Erna Solberg. 6,9 prosent svarte at de vil ha Frp-leder Siv Jensen som statsminister, mens 11,4 prosent av de spurte vet ikke hvem de ønsker.

Svaralternativene lød altså slik: Jens Stoltenberg - Erna Solberg - Siv Jensen og Vet ikke.

Verken på Dagsrevyen eller NRKs nettsider kom det fram at Siv Jensen var et svaralternativ.

- Vi gjorde et valg om å presentere saken med Jens Stoltenberg og Erna Solberg. Vi begynte med disse målingene før forrige stortingsvalg, og for å kunne ha en sammenligning hadde vi også med Siv Jensen hele veien på dette, politisk redaktør i NRK Kyrre Nakkim til Dagbladet.

NRK har i sin statsministermåling da kun har ett svaralternativ på regjeringssiden, og to på den borgerlige.

- Saken er fortsatt den samme. Dette påvirker ikke resultatet på våre målinger, og det faktum at Erna Solberg faller, men i ettertid ser jeg at vi burde opplyst om Siv Jensen, innrømmer samfunnsredaktøren.

- Vil ikke Erna Solberg automatisk miste flere stemmer ettersom det er to svaralternativer på den borgerlige siden?

- Det kan godt hende at hun ville fått flere stemmer dersom vi hadde fjernet Siv Jensen som et alternativ, men det relative forholdet mellom Solberg og Stoltenberg er fortsatt det samme, sier Nakkim.

NRK har i morgentimene søndag justert nettsaken, hvor de nå opplyser om at Siv Jensen var et mulig alternativ. Saken ble først omtalt på nettstedet pollofpolls.no.