Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stjernekamp

NRK med frekt stikk til Trump - i beste sendetid

- Lavpannet, mener kommunikasjonsekspert. 

TØFF I TRYNET: Under Nicoline Berg Kaasins framføring av Green Day-låta «American Idiot» klippet NRK inn bilder av den omstridte presidentkandidaten Donald Trump. Foto: Skjermdump / NRK 
TØFF I TRYNET: Under Nicoline Berg Kaasins framføring av Green Day-låta «American Idiot» klippet NRK inn bilder av den omstridte presidentkandidaten Donald Trump. Foto: Skjermdump / NRK  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Don't wanna be an American idiot. Don't want a nation under the new media.»

Slik lyder de første strofene i plateaktuelle Green Days «American Idiot», som ble framført av Nicoline Berg Kaasin (27) i beste sendetid under «Stjernekamp» lørdag.

Programmet var et av helgas mest sette, med 688 000 seere.

I løpet av framføringen ble bilder av den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump klippet inn i sendinga flere ganger, til tonene av Green Days hit fra 2004.

Ifølge nettstedet Songfacts refererer låttittelen til tilstanden i USA på tidspunktet låta ble sluppet, som en nasjon kontrollert av «nye medier» som taler til «idiot-Amerika».

Låta ble sluppet under presidentkampanjen i 2004, samme år som George W. Bush ble gjenvalgt.

«Digger det»

NRKs Trump-stunt har høstet omtale på Twitter, der flere beskriver innslaget som «kred» og skriver at de digger det:

«Trump på skjermen under #stjernekamp mens det blir sunget "American Idiot". Ikke vits å skjule hvilken side dere er på @nrk. Digger det.» skriver Twitter-brukeren Ingrid Glette-Iversen.

Andre opplever bildevalget som snodig, og lurer på om Berg Kaasin med framføringa stempler Trump som en «amerikansk idiot».

- Lite gjennomtenkt

Førsteamanuensis Tor Bang ved Institutt for kommunikasjon og kultur ved Handelshøyskolen BI er ikke overbegeistret for NRKs Trump-stunt.

- For det første tar NRK en slags folkemening for gitt, at Trump er en amerikansk idiot, og bruker det i underholdningsøyemed, sier Bang til Dagbladet.

- Litt dypere synes jeg at produsenten av dette programmet synker ned på nivået Hillary Clinton sank ned på for noen uker siden, da hun snakket om Trumps velgere som en «basket of deplorables» (kurv av begredeligheter, journ. anm.), sier førsteamanuensisen.

Han påpeker at mange, både i Norge og USA, mener Trump er lite passende til embedet han håper å innta i november, og at NRK med innslaget viser at de tar denne holdningen for gitt.

KRITISERT KVINNER: Donald Trump svarte på kritikken han har fått for mange av sine ufine kommentarer rettet mot kvinner. I et intervju bortforklarte han det hele med at ha var i underholdningsbransjen på dette tidspunktet. Video: CNN Vis mer

- Jeg synes kanskje det er litt lavpannet og lite gjennomtenkt, sier Bang.

- Tar NRK et politisk standpunkt med «Stjernekamp»-innslaget, etter din mening?

- De gjør vel det. Men i så fall skriver de seg inn i det standpunktet de fleste nordmenn har.

Ifølge Bang kunne NRK med fordel ha droppet Trump-bildene i «Stjernekamp»:

- Det er en type program der man ikke trenger å ha dette. Jeg synes det tar vekk noe av fokuset fra artisten som prøver å framføre en sang.

NRK: - Ikke politikk

NRK på sin side avviser at de med innslaget tar standpunkt i den amerikanske valgkampen.

Jan-Petter Rudidalen, prosjektleder i «Stjernekamp» i NRKs eksternredaksjon, forteller at ideen om å klippe inn Trump kom fra produsenten Monster, på bakgrunn av forrige ukes avsløringer om republikanerens kontroversielle uttalelser fra 2005, og at beslutningen om å bruke Trump-bildene ble tatt av NRK og Monster i fellesskap.

- Dette handler om kvinnefiendtlige uttalelser, ikke politikk. Det er viktig å presisere. Det er ikke en politisk kommentar i det hele tatt, sier Rudidalen til Dagbladet.

- Tror du den jevne seer forstår forskjellen?

- Det får være opp til seerne å tolke selv. Vi har ikke en politisk agenda i «Stjernekamp».

GARDEROBEPRAT: Donald Trump beklaget for det han skal ha sagt på videoklippet fra 2005, men helst ville han snakke om noe helt annet. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Nøytral nyhetsavdeling

- Hva tenker du om at enkelte oppfatter innslaget som et politisk standpunkt fra NRK?

- Jeg tenker ikke at vi tar et politisk standpunkt. Det er mer en referanse til hva låta handler om. Punk er ungdommens opprør mot eliten, sier Rudidalen, og legger til:

- Dette var et lite glimt i et sangprogram. Det som preger den amerikanske valgkampdekninga i NRK er ikke «Stjernekamp», men aktualitets- og nyhetsavdelinga, og de er ganske nøytrale og balanserte, slik jeg oppfatter det.

Nicoline Berg Kaasin ønsker ikke å kommentere saken:

- Dette var ikke noe spark fra Nicoline, hun ønsker derfor ikke å kommentere det, opplyser presseansvarlig i «Stjernekamp», Helene Amlie, overfor Dagbladet.

TÅRER: «Stjernekamp»-artistene sang opera forrige uke, noe Nicoline Berg Kaasin syntes var ekstra skummelt. - Jeg gruer meg helt jævlig, sa hun før framføringa. Video: NRK Vis mer Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!