Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK mellom juss og moral

«NRK støtter krigsforbrytere,» lød en tittel i Dagsavisen for søndag.

Påstanden er en spissformulering av dokumentarfilmskaper Maria Fuglevaag Warsinskis reaksjon på at NRK ikke vil gi henne tilgang til serbiske TV-opptak som dokumenterer serbiske krigsforbrytelser. Warsinski ønsket opptakene til sin film «Forbrytelse og straff», om massakrene i Srebrenica i 1995. Dermed reises spørsmålet: Når internasjonal opphavsrettslovgivning kolliderer med hensynet til å få gjort dokumentasjon av krigsforbrytelser bredest mulig kjent, hva skal da vike?

  • Opptakene det dreier seg om, ble gjort av den offisielle serbiske TV-stasjonen PALE, kjent som en krigersk propagandastasjon. NRK har kjøpt opptakene av PALE og, ifølge Warsinski, vist dem ved flere anledninger. Men rett til å sende er ikke det samme som rett til å videreselge, så NRK har, i tråd med god juss, henvist Warsinski til PALE. Med en tillatelse fra PALE, som eier opphavsretten til opptakene, ville NRK uten problemer la Warsinski få sin kopi, men PALE avslo ikke uventet Warsinskis søknad. Dermed blir NRK krigsforbryternes støttespiller i denne konkrete saken, ifølge Warsinski.
  • Nå vil selv den mest sporadiske Dagsrevy-seer ha oppfattet at NRKs dekning av Bosnia-krigen ikke gir fnugg av grunnlag for anklager om NRK-støtte til de serbiske krigsforbryterne. Hvis det også er slik at NRK har vist opptakene flere ganger, kan NRK heller ikke anklages for å ha holdt viktig informasjon tilbake. Både juridisk og publisistisk later NRK til å ha sitt på det tørre, om ikke nye informasjoner skulle endre bildet.
  • Da kan man spørre: Hvem er det NRK har avslått å hjelpe? En dokumentarfilmskaper som ønsker å lage sin film så etterrettelig som mulig? Det internasjonale samfunnet, inkludert krigstribunalet i Haag, som trenger dokumentasjon av serbernes overgrep? Har NRK valgt trygg lovlydighet framfor å handle moralsk riktig?
  • Så vidt vites har ikke det internasjonale samfunnet vedtatt at avtaler og kontrakter med TV-stasjonen PALE skal ansees som ugyldige. Warsinski har reist en interessant debatt om juss og moral, men i denne konkrete saken er det vanskelig å forstå at NRK kunne ha handlet annerledes enn institusjonen har gjort.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling