Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Falsk reklame

NRK misbrukt i nettreklame for slankemiddel

- Dette er ren svindel.

FALSK: Her ser vi både NRK-logo, bylinebilde av journalist og reell NRK-layout. Men dette er en falsk NRK-side. Foto: Skjermdump
FALSK: Her ser vi både NRK-logo, bylinebilde av journalist og reell NRK-layout. Men dette er en falsk NRK-side. Foto: Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Misbruk av nyutviklet kosttilskudd forårsaker anoreksi, ifølge forskning», står det å lese i en tittel på en nettside der NRK framstår som avsender.

Nettsida ser akkurat ut som nettsidene gjør på nrk.no. Øverst i saken står det også et bylinebilde og navn på en journalist som er ansatt i NRK. Alt ser ekte ut.

Men nettsida leder bare videre til en annonse for et slankemiddel.

Svindel og lureri

- Dette er ren svindel. Siden er laget slik at det skal se ut som omtalen av slankeprodukt kommer fra NRK. For NRK og våre journalister er det veldig uheldig at lesere kan tro NRK står bak, sier advokat Kari Anne Lang-Ree i NRKs juridiske avdeling.

- Dette kan skade NRKs troverdighet, legger hun til.

Fra tid til annen blir norske medier utsatt for slike saker, blant annet er Mette-Marit og VG blitt misbrukt.

Artikkelen er utstyrt med bilde av forskere kledd i hvite frakker og blir ledsaget av fotografier av kvinner, tynne eller sterkt preget av anoreksi. Teksten viser til nye studier fra Harvard Medical School om misbruk at kosttilskudd.

NRK-journalist fortviler

- Dette var ukjent for oss. NRKs juridiske avdeling kjente ikke til denne siden før Dagbladet tok kontakt. Dette er problematisk og skadelig for NRKs omdømme, sier Lang-Ree om annonsen, som blant annet dukket opp via et eksternt annonsenettverk på Dagbladet.

NRK-journalist som ikke har noe med saken å gjøre, fortviler.

HELT NRK-LIK: Bare domenenavnet i nettleseren viser at dette ikke er en ekte NRK-sak. Foto: Skjermdump
HELT NRK-LIK: Bare domenenavnet i nettleseren viser at dette ikke er en ekte NRK-sak. Foto: Skjermdump Vis mer

- Vår journalist synes selvfølgelig det er ubehagelig at hun blir knyttet til dette innholdet, som hun ikke har noe med, sier Lang-Ree.

Viktig å sjekke avsender

NRKs juridiske avdeling jobber nå med å finne ut hvem som står bak den falske NRK-siden. Lang-Ree forteller at det ikke er første gang NRK opplever å bli misbrukt, men aldri så grovt og direkte.

- Dette er en forfalskning fra en ikke-seriøs aktør, sier Lang-Ree.

Hun ber folk være på vakt og sjekke hvem som er avsender. I dette tilfellet står det i avsenderfeltet nrk.2-n-2.com. Umiddelbart så er det ikke så enkelt å se at det ikke en NRK-adresse.

Ufrivillig i slankereklame

I høst skrev vi om artist Anita Skorgan, som ble offer for falsk nettreklame. Mot sin vilje dukket et bilde av henne opp i en slankereklame.

- Det er helt ille. Jeg føler meg misbrukt, sa Anita Skorgan til Dagbladet den gang.

Artisten forteller til Dagbladet at hun tidligere har blitt tilbudt en halv million kroner for å reklamere for skjønnhetsprodukter, men likevel takket nei.

NRK ønsker tips

- Et viktig poeng er at folk er bevisste på å verifisere avsender av innhold i nettleseren. Når de finner innhold som skurrer, så sjekk domenenavnet i nettleseren, sier Lang-Ree.

Hun forteller at slike useriøse nettaktører ikke er lett å spore opp.

- Vi er veldig takknemlige for alle tips om misbruk av NRKs rettigheter og gjør det vi kan for å stoppe saker som dette, sier Lang-Ree, som også ønsker tips om hvem om står bak artikkelen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!