FERDIG: NRKs sakte-tv-konsept «Reinflytting minutt for minutt» ble avsluttet før tida onsdag, nok en gang på grunn av været. Foto: NRK
FERDIG: NRKs sakte-tv-konsept «Reinflytting minutt for minutt» ble avsluttet før tida onsdag, nok en gang på grunn av været. Foto: NRKVis mer

NRK nekter for at reinsendingen var for ambisiøs: - Ikke en fiasko

«Reinflytting minutt for minutt» ble brått avsluttet onsdag. 

(Dagbladet): - Nei, «Reinflytting minutt for minutt» var ikke for ambisiøst. Hadde det vært en fiasko, så kanskje man kunne brukt den betegnelsen, men sendingen har ikke vært en fiasko, mener jeg. Etter sju dager med strålende sending er jeg veldig fornøyd, sier NRK-redaktør Ole Rune Hætta til Dagbladet.

Onsdag kveld ble «Reinflytting minutt for minutt»-sendingen brått avsluttet etter at produksjonsteamet nok en gang ble hindret av værforholdene.

- Kom skjevt ut fra start

I sakte tv-prosjektet fulgte NRK reinflokken til familien Sara fra innlandet til sommerbeitet på Kvaløya i Finnmark, og direktesendingen på NRK2 har støtt på en rekke utfordringer:

  • Startskuddet skulle gå fredag 21. april, men på grunn av tettpakket snø og dårlig beite ble sendingen ble utsatt i tre dager, til mandag 24. april. 31 NRK-ansatte satt da og ventet på bedre vær i flere dager.
  • Det 6. og 7. døgnet var det full storm, null sikt og ingen sending. Samtidig kunne ikke NRK bryte med arbeidsmiljøloven.
  • Onsdag 3. mai skulle sendingen avsluttes med reinflokkens svømmetur fra fastlandet, over Kvalsundet og i land på Kvaløya, men bølger og kulde gjorde overfarten uforsvarlig for dyra.

Hætta var teamleder for prosjektet, og forteller at de krysset fingrene for at uka skulle gå så knirkefritt som mulig.

- Vi hadde et håp om at vi ikke skulle avbrytes, men vi kom skjevt ut fra start. Vi har hatt været mot oss hele veien, med dårlig beite og kulde, sier Hætta.

- Kjedelig og bittert

Onsdag ble det dermed ingen spektakulær avslutning for seerne med hundrevis av svømmende rein. Ifølge Hætta gjennomførte flokken svømmeturen allerede 17. april i fjor, men i år ligger snøen fortsatt helt nede i fjæra.

- Det er litt kjedelig og bittert, men når man ser tilbake på helheten var dette bare 30 minutter av en uke. Våren kommer seint i år, sier Hætta.

KOMMENTAR: Lisenspengene minutt for minutt

- Tøffest for regien

Hætta er nå kommet seg i hus igjen etter værharde dager på vidda.

- Det var hardt der ute. Dette må være verdens råeste direktesending. Vi beveget oss i områder uten bilveier og telefondekning. Det har rett og slett vært drittøft, sier Hætta.

Flokken ble fulgt av NRK med hjelp av snøscooter. En rekke kameraer og droner sørget for bildene.

VAKKERT: Nordlys over Finnmarksvidda. Foto: NRK
VAKKERT: Nordlys over Finnmarksvidda. Foto: NRK Vis mer

- Crewet besto av folk som har vært ute før. Det var nok tøffest for dem i kontrollrommet, som var i en slede. Å ha regi når det gynger fram og tilbake oppover fjellsiden er ikke lett, forteller han.

- Vellykket

Professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo, Espen Ytreberg, har blant annet omtalt «Reinflytting minutt for minutt» i et lengre innlegg i Morgenbladet, og har fulgt sendingen tett.

Han mener at NRK denne gangen har klart å utvide sakte-tv-sjangeren på to måter.

- De har gitt norsk majoritetskultur et innblikk i samisk kultur, og samtidig utvidet konseptet i mengden sendetimer. Sendeskjemaet til NRK2 har vært lagt opp etter reinens migrasjon, ikke omvendt. Det er sjeldent å se i dagens tv-bransje, og er forfriskende, sier Ytreberg til Dagbladet.

- Det har vært noen utfordringer underveis. Vil du si sendingen har vært vellykket?

- Ja. Det har vært gode seertall, og reinflyttingen er et genuint tilskudd til en sjanger som allerede er nyskapende. Personlig setter jeg veldig pris på denne sjangeren, særlig de dvelende og «rolige» utgavene. Med en gang det blir masse flagg og ordførere på brygga er jeg mer reservert, sier Ytreberg.

Nytt konsept

NRK har tidligere opplyst at én million TV-seere har vært innom TV-sendingen med reinflyttinga, og at 17.000 seere i gjennomsnitt har fått med seg hvert minutt.

Av de som ser programmet i NRKs nettspiller er 25 til 30 prosent fra utlandet.

Allerede onsdag morgen annonserte NRK sin neste minutt for minutt-sending.

I «Sommertoget minutt for minutt» legger statskanalen ut på en «åtte uker lang reise gjennom 17 norske fylker og 118 kommuner». Togturen starter i Bodø og avsluttes i Sarpsborg, informerer de.

ROMANTISK: Reineier Aslak Ante Sara fra Kautokeino er en romantiker. Han benyttet NRKs «Reinflytting minutt for minutt» til å gi kona Ravdna en ekstra oppmerksomhet.Video: NRK Vis mer