VIL ENDRE NRK: Programdirektør i P4, Trygve Rønningen, vil blant annet øke norskandelen i NRK.
FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet
VIL ENDRE NRK: Programdirektør i P4, Trygve Rønningen, vil blant annet øke norskandelen i NRK. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, DagbladetVis mer

NRK og P4 i radiokrangel om norsk musikk

P4 ber Thorhild Widvey stramme opp NRK.

(Dagbladet): En rapport overlevert kulturminister Thorhild Widvey (H) på mandag slo fast at NRKs tilstedeværelse på nett ikke har noen dokumentert negativ effekt på resten av mediebransjen. 

NRKs størrelse, finansering og oppdrag skal opp til vurdering i Stortinget i juni i år, og Widvey åpnet mandag dørene for at NRK-sjefen og store deler av den kommersielle mediebransjen selv kunne komme med innspill til framtidas NRK. 

50 prosent norsk Programdirektør i P4, Trygve Rønningen, mener Widvey bør benytte anledninga til å sørge for at NRK ikke blir for dominante i radiomarkedet. Han mener regjeringa bør kreve mer norsk musikk og mindre kommersielt retta radiokanaler fra NRK. 

- NRK må la være å opprette kanaler som direkte retter seg inn mot et kommersielt marked, slik NRK mP3 gjør. Den kanalen stjeler lyttere fra blant annet oss, og hindrer oss i opprette lignende tilbud, sier P4-sjefen.

Han mener NRK P13 tjener som et eksempel på en radiokanal er rettet mot en nisje, uten å stjele kommersielle lyttere.

Rønningen vil også at NRK skal tvinges til å spille mer norsk musikk.

- Når vi i P4 klarer 40 prosent norsk musikk, hvorfor skal ikke NRK klare 50? Hvis jeg representerte musikkbransjen hadde jeg stilt NRK det spørsmålet. De i en posisjon hvor de kan hjelpe med å fronte norske artister, sier han. 

Fornøyd med dagens nivå NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen er åpen for at NRK i enda større grad skal spille på lag med sine kommersielle konkurrenter, men forstår ikke kritikken mot NRK mP3.

- Det er kanskje det beste eksempelet på noe vi virkelig bør drive med. Her treffer vi ungdom, ofte med minoritetsbakgrunn, og andre grupper som ellers ikke bruker NRK. Vi har store planer for NRK mP3 fram mot valget, forklarer han. 

Eriksens radiokanaler har i dag et krav om å spille 35 prosent norsk musikk. I sitt høringssvar til kulturdepartementet i august i fjor støttet også Musikernes fellesorganisasjon (MFO) ideen om å øke norskkravet i NRK til 50 prosent. Eriksen mener derimot at dagens nivå er godt nok. 

- Jeg tenker vi skal ligge omtrent der vi er idag, det er et nivå vi er fornøyd med, og som gir gode eksponeringsmuligheter for norsk musikkbransje. NRK breaker mye norsk musikk, sier han.

- Det er neppe hensyn til norsk musikk, men heller hensyn til P4s beste, som gjør at Trygve Rønningen foreslår dette.

I 2013 var norskandelen i NRKs hovedkanaler 42 prosent i P1, 29 prosent i P2, og 37 prosent i P3.