NRK og TV2 slåss helt inn i rettssalen

Finn H. Andreassen i TV2 og Einar Førde i NRK trapper opp krigen om senderettigheter. TV2 er villig til å trekke NRK for retten hvis ikke partene greier å fordele EBU-sendingene mellom seg. Neste dobbeltsending kan være Melodi Grand Prix fra Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Hvis vi ikke frivillig greier å fordele arrangementene som vi begge har rett til å sende, må vi ha hjelp fra en uavhengig rettsinstans, for eksempel voldgiftsretten, sier programdirektør Finn H. Andreassen i TV2.

Neste korsvei for kanalenes dobbeltsendinger er overføringen av den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i Israel i mai.
NRK og TV2 er likeverdige medlemmer i den Europeiske Kringkastingsunionen, EBU. Det gir dem lik rett til å sende GP-finalen, akkurat som sendingene fra Ramsau-VM.

Andreassen har ikke bestemt seg hvorvidt TV2 vil dekke den internasjonale underholdningsbegivenheten ennå.

- Vi har betalt for Grand Prix og har de samme rettighetene som NRK, sier Andreassen.

Holder GP-grepet

Einar Førde er ikke innstilt på å forhandle med TV2 for å unngå parallellsending av årets Melodi Grand Prix og viser til diskusjoner tidligere år:

- TV2 har ikke vært villige til å arrangere den norske finalen, bare sende den internasjonale delen. Som allmennkringkasting tar vi dette ansvaret.
Kringkastingssjefen bruker NRKs totaldekning blant folket som argument for å sende årets musikkarrangement som planlagt.

- Det er 5% av folket som ikke får inn TV2. En så stor underholdningsbegivenhet må alle ha mulighet til å få med seg.

Uenig

Finn H. Andreassen er uenig i denne versjonen:

- Vi har foreslått å dele Grand Prix ved å dekke den nasjonale og internasjonale delen av melodiarrangementet mellom oss annet hvert år. Dette har vært blokkert av NRK siden de insisterer på å sende den internasjonale finalen på NRKs hovedkanal.

EBU-meklere?

Kringkastingssjef Einar Førde er ikke begeistret over at TV2 er villig til å bruke rettsapparatet for å tvinge fram en løsning mellom kanalene.

- TV2 har voldsom tro på at jurister skal finne ut hvem som har rett, sier han.
- Vi har begge den samme rettigheten til å sende disse arrangementene. I dette tilfellet er det tvilsomt om andre skal finne en bedre løsning enn hva vi selv greier. I tidligere tvister har vi brukt EBU som meklere for å finne en løsning.

Dette stiller også Finn H. Andreassen seg villig til:

- Gjerne for oss hvis det er det som skal til for å dele sendeskjemaet.
Ifølge Andreassen er det maktpåliggende å få en løsning på striden innen friidretts-VM i Sevilla i september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer