- NRK oppfattes som pro-palestinsk og anti-israelsk

Uvanlig mange klager på NRKs Midtøsten-dekning.

 MIDTØSTEN-REPORTERE:  NRK-journalistene Sidsel Wold og Odd Karsten Tveit har vært tema i flere av klagene til kringkastingsrådet denne sommeren. Foto: Benjamin A. Ward / Lise Aserud, Scanpix
MIDTØSTEN-REPORTERE: NRK-journalistene Sidsel Wold og Odd Karsten Tveit har vært tema i flere av klagene til kringkastingsrådet denne sommeren. Foto: Benjamin A. Ward / Lise Aserud, ScanpixVis mer

(Dagbladet): Kringkastingsrådet har mottatt 39 klagebrev siden forrige møte. 25 av disse brevene tar for seg NRKs dekning av konflikten i Midtøsten.

I en pressemelding skriver rådet at samtlige av de 25 klagene beskriver NRKs dekning av konflikten som pro-palestinsk og anti-israelsk.

- Mange klager - Det er uvanlig mange klager, og vi har fått inn noen ekstra de siste dagene. Noen av klagene er også delvis organisert, så det står flere personer bak. Klagene kommer i hovedsak fra kristenfolket og Israels venner, sier Kringkastingsrådets leder Per Edgar Kokkvold til Dagbladet.

Klagene skal behandles som et særskilt tema på det kommende møtet 28. august, og det vil drøftes hvorvidt NRKs Midtøsten-dekning er ensidig eller balansert. Kokkvold forteller at innholdet i klagene dreier seg om NRKs dekning generelt, men rettes også særlig mot journalistene Sidsel Wold og Odd Karsten Tveit.

- Det er for så vidt naturlig, i og med at det er disse journalistene som stort sett rapporterer fra konflikten. Størsteparten av klagene går ut på at NRK oppfattes som pro-palestinsk og anti-israelsk, sier han.

På møtet vil det bli holdt innlegg av tidligere utenriksredaktør i Aftenposten, Kjell Dragnes, og forfatter og journalist i Dagens Næringsliv, Bjørn Gabrielsen.

- Det er folk som har fulgt denne konflikten nøye, og som har store kunnskaper både pressefaglig og om bakgrunnen for konflikten, sier Kokkvold. 

Pressefaglig diskusjon Han understreker at debatten i Kringkastingsrådet skal dreie seg om det pressefaglige, ikke om det politiske, selv om det politiske nok vil bli diskutert. Reporterrollen vil være naturlig å diskutere, og Kokkvold mener det er særlig interessant å se på journalistens rolle både som reporter og kommentator.

- I denne saken har journalister flere ganger opptrådd som både reporter og kommentator, og det er interessant å diskutere om den rolleblandingen kan være problematisk, sier Kokkvold.

Han har fulgt med på dekningen også i europeisk presse, og påpeker at dekningen av denne saken er konfliktfylt overalt, men kanskje hakket mer i Norge.

- Det kommer nok av Norges tradisjonelle sterke tilknytning til Israel og forholdet mellom det norske og israelske arbeiderpartiet opp igjennom. Vi har også en sterk venstreside og flere meningsytrere i norsk presse, som gjerne taler for det som anses å være den svake part, sier Kokkvold.

NRKs dekning av nettopp denne konflikten ble diskutert i Kringkastinsrådet også for tre år siden. Den gang fikk NRK massiv støtte i rådet.

- Stiller rådet med blanke ark denne gangen?

- Vi stiller absolutt med blanke ark, og jeg vil tro at det kommer til å være stor uenighet i rådet. Det viktigste er at vi får til en god pressefaglig debatt, sier Kokkvold.

LEDER KRINKASTINGSRÅDET: Per Edgar Kokkvold mener det er naturlig og nødvendig å diskutere NRKs Midtøsten-dekning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LEDER KRINKASTINGSRÅDET: Per Edgar Kokkvold mener det er naturlig og nødvendig å diskutere NRKs Midtøsten-dekning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Bør NRK ta på alvor at det har kommet uvanlig mange klager om dette?

- De bør i høyeste grad ta det på alvor, men samtidig er det ikke gitt at NRK har grunn for selvkritikk selv om det er mange klager. Feil blir selvfølgelig gjort, og NRK har gått ut og innrømmet feil flere ganger. I rådet skal vi diskutere de store linjene, og det tror jeg NRK har godt av, uavhengig om det er grunn for kritikk eller ikke. Debatten er naturlig og nødvendig, sier han.

Uenig i kritikken Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier til Dagbladet at han ønsker debatten velkommen, men han understreker at han er svært uenig i kritikken.

- Dette er kritikk vi har hørt mye igjennom sommeren også, men det er ikke kritikk jeg er enig i. En del av vårt oppdrag er å dekke krigens konsekvenser og lidelser, og i den sammenheng har det vært mer å rapportere om fra palestinsk side, men jeg mener vår dekning har hatt langt mer bredde enn det kritikken tilsier, sier han og fortsetter:

- For eksempel har mange av klagerne vist til at BBC har en bedre og bredere dekning. Jeg har hørt en god del på BBC radio og deres dekning i sommer, og selv om de har fordelen av å ha reportere i Israel og Gaza samtidig, hører jeg likevel ikke den store forskjellen mellom deres og vår dekning.

- Tar dere klagene på alvor?

- Vi tar absolutt klagene på alvor, og å etterstrebe en bredde i dekningen vår er viktig. Det er en spesiell konflikt som vekker voldsomt engasjement på begge sider, og vi er åpne for å diskutere om vi bør ha flere kilder og perspektiver, selv om jeg ikke er enig i kritikken, sier han.

Han er enig med Kokkvold om at man bør være varsom med å blande rollene som reporter og kommentator, men etterlyser konkrete eksempler for å kunne diskutere dette nærmere.

- Det er viktig å skille mellom den meningsbærende og analyserende rollen. Det er ikke uvanlig at utenriksjournalister får rollen å analysere en sak. Det kan være en delikat balansegang, og jeg ser fram imot å diskutere dette på møtet i rådet, sier han og fortsetter:

- Vi må tåle at det kommer klager om journalistikken vår, og spesielt i en så betent konflikt som dette. Det ser jeg bare på som et demokratisk sunnhetstegn.

 - IKKE ENIG  NRKs nyhetsdirektør, Per Arne Kalbakk, er uenig i kritikken om NRKs Midtøsten-dekning. Han er likevel åpen for debatten. Foto: Eerling Hægeland /Dagbladet
- IKKE ENIG NRKs nyhetsdirektør, Per Arne Kalbakk, er uenig i kritikken om NRKs Midtøsten-dekning. Han er likevel åpen for debatten. Foto: Eerling Hægeland /Dagbladet Vis mer