NRK P3 kritiseres for utspill om samisk musikk

- Slik som saken er vinklet, fremstår jeg som både tanketom, ignorant og arrogant, sier musikksjefen til Dagbladet.

SPILLER SJELDEN SAMISK MUSIKK: Musikksjef i P3 Mats Borch Bugge til høyre, her sammen med NRK-kollega Håkon Moslet på sommerfesten til Universal i 2014. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
SPILLER SJELDEN SAMISK MUSIKK: Musikksjef i P3 Mats Borch Bugge til høyre, her sammen med NRK-kollega Håkon Moslet på sommerfesten til Universal i 2014. Foto: Anders Grønneberg / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Saken har skapt stort engasjement blant samer. Det er viktig å få opp denne debatten, sier direktør i NRK Sápmi Mona Solbakk.

Direktøren synes det er veldig synd at P3 ikke mener at samisk musikk er god nok.

- Mange mener at P3 ikke har stor nok oversikt, og at de har et ansvar om å spille samisk musikk. Jeg tror også at vi kan gjøre en bedre jobb med å gjøre folk i NRK oppmerksomme på alle de talentfulle samiske musikerne vi har, sier Solbakk.

Ikke spillelistet på kanalen
Uttalelsen kommer etter NRKSs nettsak søndag med tittelen «Musikksjef: - Samisk musikk ikke god nok for P3», hvor P3s musikksjef Mats Borch Bugge uttalte seg om hvorfor det ikke finnes samisk musikk på kanalens spillelister for tiden.

Bugge sa følgende i NRKs nettsak: «De siste samiske låtene vi fikk tilsendt holdt ikke nivået, eller vi definerte dem som upassende [...] kvalitet er en ting, men relevans er en annen ting. Det er jo en god del musikk som lages som er kvalitativt meget bra, men som ikke egner seg for en ung kanal som P3».

Samisk rapper reagerer Kautokeino-rapper Slincraze alias Nils Rune Utsi, reagerer på uttalelsen om at det samiske er «upassende» og «ikke relevant». 

- Hvis det samiske språket ikke er relevant, hva med for eksempel «Gagnamstyle»? Det er hverken norsk eller engelsk. At språket skal være upassende, er det jeg reagerer på, sier Utsi til Dagbladet.

RAP PÅ SAMISK: Rapper Slincraze alias Nils Rune Utsi (til venstre) fra Kautokeino går også under kallenavnet «The Arctic King». Foto: Marie Louise Somby
RAP PÅ SAMISK: Rapper Slincraze alias Nils Rune Utsi (til venstre) fra Kautokeino går også under kallenavnet «The Arctic King». Foto: Marie Louise Somby Vis mer

Han er ikke særlig imponert over de samiske låtene Petre-sjefen nevner, og forklarer at den ene er en coverlåt og den andre har mye norsk i teksten.

Utsi mener den samiske artisten som uttaler seg i nettsaken, Elin Kåven, har rett i at samisk musikk er større i utlandet, og at hans egen musikk er mer populær i for eksempel England, hvor han har blitt intervjuet av BBC om musikken sin.

- Det er umulig å nå igjennom i Norge med samisk musikk, så jeg jobber ikke særlig hardt for det heller, sier artisten og ler.

P3 følger ikke med Artist Elle Marja Eira sier det virker som om musikksjefen har lite kjennskap til hva som rører seg i samisk musikk. Selv har hun sunget med musikere fra R.E.M. og Led Zeppelin tidligere i høst i Vadsø.

- Jeg håper han ikke stempler samisk musikk ut ifra fire sanger. Samisk musikk er etterspurt ute i verden, bare ikke i Oslo kan det virke som, sier Eira.

Den kritikerroste samiske artisten, Niko Valkeapää, har også fått med seg debatten.
- Jeg vet ikke hvor mye samisk musikk P3s musikksjef har hørt på, det finnes mye forskjellig. Min tanke var det var klønete sagt, sier Valkeapää til Dagbladet.
Mats Borch Bugge har full forståelse for at folk reagerer, og mener saken på NRKs nettsider søndag ikke gjengir hans syn på en god nok måte.

- Jeg ble ikke feilsitert, men slik som saken er vinklet, fremstår jeg som både tanketom, ignorant og arrogant. Uttalelsen gjaldt fire spesifikke låter som var sendt inn til spillelistevurdering over en periode på åtte til ti måneder, sier Bugge.

Intervjuet av egne Utgangspunktet for saken var at Bugge fikk spørsmål fra journalisten om hvorfor ikke P3 spilte samisk musikk. Bugge forteller at han så undersøkte hva som var sendt inn av samisk musikk til spillelistevurdering de siste månedene.

- Av all musikken som sendes inn til oss er blir 99 prosent aldri sendt på radio. Jeg foretok et søk og fant bare fire samiske låter, disse ble vurdert til å ikke holde mål, sier Bugge.

Musikksjefen forteller at kanalen tidligere har spilt samisk musikk og nevner flere artister, blant annet den samiske gruppa Rolffa fra Karasjok.

MODERNE JOIK: Elle Marja Eira mener det er et marked for samisk musikk i resten av verden. Foto: Morten H. Pettersen
MODERNE JOIK: Elle Marja Eira mener det er et marked for samisk musikk i resten av verden. Foto: Morten H. Pettersen Vis mer

- Rolffa er fantastisk, Adjagas har vi spilt mye, og Black Sheeps var spillelista i lang tid, det er de jeg kommer på i farten. Personlig har jeg enorm respekt for Mari Boine som artist, men jeg mener at det er naturlig at andre kanaler spiller Boine på radio. Det passer ikke helt vår musikkprofil som ung kanal, sier Bugge.

Kanalsjef i Petre Tone Donald sier til Dagbladet at P3 er åpne for samisk musikk, men at nåløyet er like trangt for alle.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram