Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-profil: - Irriterer du deg over hvert eneste brune menneske du ser, må hverdagen være tung

Får rasehatmeldinger gjennom NRKs publikumsservice.

- DE MÅ HA DET SLITSOMT: Journalist i Dagsnytt 18, Fredrik Solvang, tror aldri Norge blir kvitt rasismen.  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
- DE MÅ HA DET SLITSOMT: Journalist i Dagsnytt 18, Fredrik Solvang, tror aldri Norge blir kvitt rasismen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Jeg ser at det etterhvert er blitt ansatt en del mennesker med utenlandsk bakgrunn som nyhetsopplesere i Dagsrevyen (...) Det ser jeg på hudfargen og at de ikke har norske navn. Er disse flyktninger? Er det ikke nok kompetanse i den etnisk norske befolkning til å rekruttere ansatte fra? (...)», skriver en NRK-seer.

NRK-journalist Fredrik Solvang publiserte rasehatmeldingen på Twitter i går sammen med kommentaren «Noen rasister er lite presise når de ringer NRKs publikumsservice», og en lang rekke humorfylte støtteerklæringer tikket inn.

Det er heller ikke lang tid siden programleder Haddy N'jie ble utsatt for særdeles grov hets. Noe som fikk statsminister Erna Solberg (H) til å reagere.

- Ment som humor

Fredrik Solvang er journalist i NRK og programleder i Dagsnytt 18, samt styremedlem i Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP). Overfor Dagbladet utdyper han hvorfor han valgte å kommentere og publisere meldingen.

- Jeg ønsker ikke å framstå som noe offer, dette var ment som humor, men den tilbakemeldingen faller på sin egen urimelighet. Jeg vil vise at det finnes rasehatere i Norge. Jeg er født med den huden jeg har. Jeg kan like lite for det som dem med for eksempel blå øyne kan noe for det, sier Solvang til Dagbladet.

Han opplyser at det sendes mye hatefulle og rasistiske kommentarer til NRKs journalister, og forteller at han selv ikke har mottatt de verste meldingene adressert til dem med det rikskringkasteren definerer som «flerkulturell kompetanse».

- Må ha det slitsomt

- Det er en viss terskel, men det kommer en del. Særlig til dem med utenlandsk navn. Ofte klarer jeg ikke å ta det alvorlig, for rasisme er så banalt at det meste preller av, sier Solvang, og trekker fram viktigheten av NRKs rekruttering av reportere med flerkulturell bakgrunn.

- Det er veldig viktig at vi speiler samfunnet vi lever i, men rekrutteringen skal samtidig være basert på meritter og kompetanse. At det er kompetansen som skaffer folk jobben er også veldig viktig for dem det gjelder.

- Når tar rasismen slutt, tror du?

- Jeg tror aldri vi kommer helt dit, men det som slår med meg slike mennesker er at de må ha det utrolig slitsomt i hverdagen. Hvis du irriterer deg over hvert eneste brune menneske du ser rundt deg, så er du nødt til å ha det tungt.

Har det moro

Solvangs NRK-kollega og Dagsrevyen-programleder, Rima Iraki, forteller til Dagbladet via e-post at hun stort sett får positive tilbakemeldinger fra seerne, men i blant kommer det negative ikke-faglige kommentarer myntet på hennes etniske bakgrunn.

«Jeg har fått nok av innvandrere som jobber i Dagsrevyen. Dette er Norge, TV for nordmenn», er et av eksemplene Iraki drar fram.

- Det er synd at man ikke klarer å se forbi hudfargen, eller det litt annerledes-klingende navnet. Journalister med mørk hud har ikke en agenda eller er et talerør for «sine egne». Vi er profesjonelle journalister på lik linje med alle andre, sier Iraki, og sier det er mye humor innad i redaksjonen:


- Før en Kveldsnytt-sending kommenterte en kollega i studio at både de bak og foran skjermen var mørkere i huden enn den gjennomsnittlige nordmannen. Dagen før hadde en seer kommentert at det var for mange innvandrere i Dagsrevyen, så da ble det en innvandrer-Dagsrevyen-selfie. Den hadde vi det veldig gøy med, skriver Iraki.

- Se forbi hudfargen

Hun har også fått brev med trusler om å slutte å avbryte intervjuobjektene.


- Hvis ikke, ville vedkommende «ta en bakgrunnssjekk på hvordan du og foreldrene dine kom til landet», forteller Iraki.

Nyhetsdirektør i NRK, Alexandra Beverfjord, sier kringkasteren ser alvorlig på hetsing av medarbeidere.

- Dette er noe som normalt følges opp av nærmeste leder, men ved mer alvorlige tilfeller har vi et større apparat involvert som vurderer tiltak. Dessverre er hets på nett noe altfor mange i norsk offentlighet opplever, sier Beverfjord til Dagbladet.

«DAGSREVYEN-INNVANDRER-SELFIE»: Rima Iraki til venstre i bildet sammen med kollegaer. Foto: Privat
«DAGSREVYEN-INNVANDRER-SELFIE»: Rima Iraki til venstre i bildet sammen med kollegaer. Foto: Privat Vis mer
Hele Norges coronakart