NARCOS-NYHETER: I serien «Narcos» brukes klipp fra NRK Dagsrevyen som sannhetsvitne for jakten på narkobaron Pablo Escobar. Foto: Skjermdump Netflix
NARCOS-NYHETER: I serien «Narcos» brukes klipp fra NRK Dagsrevyen som sannhetsvitne for jakten på narkobaron Pablo Escobar. Foto: Skjermdump NetflixVis mer

NRK-profil dukker opp i «Narcos»

Dagsrevyen-klipp i storsuksessen på Netflix.

Storsuksessen «Narcos» er ute i sin andre sesong på Netflix, og allerede i de tidlige minuttene av første episode kan man få med seg innklipp fra NRK Dagsrevyen.

Andre sesong av den historiske spenningsserien tar for seg den enorme jakten på narkobaron Pablo Escobar, som rømte fra fengsel i 1992.

NARKODRAMA: 2 sesong av Narcos ble sluppet i September 2016. Se trailer for den her. Serien går på Netflix. Video: Netflix Vis mer

NRK om Escobar

Rømningen og den påfølgende jakten fikk oppmerksomhet verden over, og det er altså i denne forbindelse NRKs nyhetsanker Einar Slyngstad dukker opp på skjermen og snakker om «narkodømde Pablo Escobar» på klingende sunnmørsk.

Einar Slyngstad jobbet for NRK fra 1971, og var tilknyttet Dagsrevyen i en årrekke. Slyngstad gikk bort i 2014, 75 år gammel.

«Narcos» er faktisk ikke første fiksjonsserie Slyngstad figurerer i: I 2001 dukket det tidligere nyhetsankeret opp i TVNorges nå legendariske julekalender «Nissene på låven», der han spilte en versjon av seg selv.

NRK-godkjent

NRK selv kan fortelle at det aktuelle klippet ble solgt til produksjonsselskapet bak serien.

– Vi sa ja ut fra en grunnleggende holdning om at NRKs historiske arkiv bør kunne deles og viderebrukes for å fremme mangfold, såfremt bruken ikke bryter NRKs etiske retningslinjer. Det vil si at det ikke tas ut av sin sammenheng eller misbrukes på annet vis, skriver nyhetsredaktør Stein Bjøntegård i en e-post til Dagbladet.

Det har da også hendt før at norske presseklipp mer eller mindre uanmeldt dukker opp i Hollywood-produksjoner:

For ganske nøyaktig et år siden fortalte Dagbladet at bilder fra Petter Northugs promillekrasj hadde endt opp i filmen «Mission Impossible: Rogue Nation», i «rollen» som den vrakede bilen til Malawis president.

Andre sesong av populære «Narcos» er ute i sin helhet, og har blitt godt mottatt av kritikere: Dagbladets anmelder trillet en femmer på terningen.