Tarjei Strøm:

NRK-profil rasende: - Flaut

Bergen kommune vil kaste ut Tarjei Strøm og mange andre musikere fra «kulturhistorisk» øvingslokale.

VIL BLI: Tarjei Strøm har blitt bedt om å forlate sitt løvingslokale for alltid. Det vil han ikke gjøre uten kamp. Foto: Tor Lindseth.
VIL BLI: Tarjei Strøm har blitt bedt om å forlate sitt løvingslokale for alltid. Det vil han ikke gjøre uten kamp. Foto: Tor Lindseth. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ja, den suppa der! Det er nesten flaut at Bergen fortsetter å kalle seg en kulturby når musikere blir kastet på gata, sier Tarjei Strøm da Dagbladet ringer ham.

Strøm og en rekke andre musikere har fått beskjed om at de må ut av øvingslokalene og studioet i Jekteviken 5, i Bergen. Grunnen er at bygget er planlagt revet, og vurdert som brannfarlig.

Den kjente trommisen og NRK-profilen vil derimot ikke gi seg uten kamp. Bygningen i Jekteviken har for stor kulturhistorisk betydning for Bergen by, mener han. Det var Bergens Tidende som først skrev om saken.

- Kulturhistorie

Alt fra bandet Röyksopp til musikere som holder på i mindre skala har brukt studioene i Jekteviken. Noen har vært der i nesten 20 år, forteller Tarjei Strøm.

- Jeg har vært i der elleve år. Jeg har trommene mine der, og det er blant annet der jeg gjorde innspillingen til Sigrids låt «Strangers». Dette bygget er en viktig del av Bergens kulturhistorie, sier Strøm til Dagbladet.

Etat for bygg og eiendom har bestemt at lokalene i Jekteviken må være fraflyttet og ryddet innen 31. oktober 2021. De truer med søksmål om så ikke skjer.

KULTURHISTORIE: Tarjei Strøm mener øvingslokalet har kulturhistorisk betydning for Bergen. Foto: Privat.
KULTURHISTORIE: Tarjei Strøm mener øvingslokalet har kulturhistorisk betydning for Bergen. Foto: Privat. Vis mer

Samtlige av musikerne har klaget på vedaket. De mener det beste er å avlyse rivingen og oppgradere bygget.

- Vi håper på en løsning der kommunen ser at de ikke trenger å rive, men at de kan oppgradere. Vi har snakket med byantikvaren for å bevise at riving ikke er nødvendig, hevder Strøm.

- Det ville vært veldig synd om bygget forsvinner. Det skjer mye fint i der. Det er et av de få stedene vi har til øving og innspilling i Bergen. Snart er alt i Oslo, fortsetter Strøm.

PARTY: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) kom direkte fra Venezia til et dansegulv i Oslo, for å frie gjenåpningen av Norge lørdag 25. september. Video: Tipser Vis mer

- Uklar framtid

Ifølge Bergens Tidende fraråder byantikvaren riving av bygningen fordi den «er en tidstypisk og nøktern administrasjonsbygning fra 1930-tallet med fine arkitektoniske kvaliteter».

Dagbladet har kontaktet kommunens byråd for finans, næring og eiendom Erlend Horn (V). Han sier bygget i Jekteviken 5 har en uklar framtid.

UKLART: Byråd for finans, næring og eiendom, Erlend Horn (V) sier bygget i Jekteviken 5 har en uklar framtid. Foto: Geir Olsen / NTB
UKLART: Byråd for finans, næring og eiendom, Erlend Horn (V) sier bygget i Jekteviken 5 har en uklar framtid. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Reguleringsplanene for området, som bystyret har vedtatt, legger opp til at bygget på sikt blir revet, i forbindelse med omlegging av veisystemet. Akkurat når dette vil skje, er så langt jeg vet ikke avklart, svarte Horn.

- Hvorfor vil dere ikke fornye kontrakten?

- Det handler ikke om manglende vilje, men som utleier har kommunen ansvar for å sikre at virksomheten i bygget er forsvarlig ut fra dagens regelverk, og dagens krav, sier Horn.

Han viser til en brannteknisk gjennomgang gjennomført nå i 2021. Den understreker at det med dagens krav og regelverk ikke er forsvarlig å bruke lokalene til studio- og øvingsvirksomhet, hevder Horn.

- Dette er bakgrunnen for at leieforholdet for de aktuelle musikerne ikke kan forlenges. svarer Horn.

Ifølge Bergens Tidende har musikerne fått inntrykk av at lokalene har vært like brannfarlige siden første leietaker flyttet inn i 2002, men at det er først nå at kommunen har tatt tak i det.

Kan flytte til NRK

Tarjei Strøm mener det er umusikalsk at utkastelsen kommer nå.

- Alle fikk oppsigelse i august og må ut før 1. november. Det er ganske kort frist. I tillegg så er det jo nå, etter gjenåpningen, at miljøet er på vei opp. Det er ganske umusikalsk timing, sier Strøm.

Kommunens etat for bygg og eiendom har derimot foreslått at musikermiljøet i Jekteviken kan flytte inn i NRKs gamle lokaler, informerer Strøm.

VIL IKKE UT: Tarjei Strøm og de andre musikerne har klaget på vedtaket om utkastelse. Foto: Privat
VIL IKKE UT: Tarjei Strøm og de andre musikerne har klaget på vedtaket om utkastelse. Foto: Privat Vis mer

- Problemet er at det skal bygges leiligheter der, og vi får bare kontrakt til sommeren 2022, sier han.

Det bekreftes av Erlend Horn, som understreker at byrådet ønsker å bistå musikerne med å finne nye lokaler. Horn er klar over innvendingene som har kommet om flytting til NRK-bygget.

- Vi ønsker selvsagt å gå videre i dialogen med aktørene, og i den forbindelse kommer jeg og kulturbyråd Eline Haakestad til å ta initiativ til et eget møte med leietakerne om veien videre, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer