Abubakar «Abu» Hussain:

NRK-profil raser mot drapsdekning

Mener overskrifter med bruken av ordet «konvertitt» er misvisende.

34 MINUTTER: Her jaktet politiet drapssiktete Espen Andersen Bråthen i 34 minutter. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

37 år gamle Espen Andersen Bråthen er siktet for drapene som fant sted i Kongsberg onsdag 13. oktober. I 2017 publiserte han en video der han kunngjorde han hadde konvertert til islam.

NRK-profil Abubakar «Abu» Hussein reagerer på at mediene var raske med å omtale den siktede som konvertitt i overskrifter. Det var Medier24 som først omtalte saken.

Hussein sier til Dagbladet at han er enig i at den siktedes livssyn er relevant fakta for saken, men han mener at mediefokuset var feil i perioden etter politiet offentliggjorde opplysningene.

- Tweeten var en reaksjon på hvordan mediene framstiller livssynet hans som den mest relevante infoen, når livssynet til gjerningsmenn fra andre angrep ikke har pleid å stå i fokus, sier Hussein til Dagbladet.

- Jeg er ikke engang troende muslim selv, så det er ikke derfor jeg reagerer. Jeg bare spør hvorfor man må vinkle på den måten. Det er ingen som skriver «kristne Manshaus» eller «kristne Breivik». Da var det ingen som skyldte på en fundamentalistisk religion.

Liten forbindelse

I Aftenposten 14. oktober forteller styrelederen i Kongsberg Islamsk kultursenter, Oussama Tlili, at Bråthens forbindelse til det lokale muslimske miljøet i Kongsberg begrenser seg til noen få besøk rundt 2016.

- Han sa at han var muslim, men jeg oppfattet det som at han trengte hjelp, egentlig, sa Tlili til Dagbladet 14. oktober.

KRITISK: Abubakar Hussain mener mediene fokuserte på feil informasjon i tiden etter Kongsberg-drapene. Foto: Kristoffer Myhre
KRITISK: Abubakar Hussain mener mediene fokuserte på feil informasjon i tiden etter Kongsberg-drapene. Foto: Kristoffer Myhre Vis mer

Tlili fortalte videre til Dagbladet at han ikke klarte å føre en ordentlig samtale med Bråthen, verken om religion eller islam.

- Jeg la også merke til at han ikke kjente til grunnleggende bønneregler, og jeg opplevde at han ikke kunne så mye om islam, rett og slett.

Hussein mener det er positivt at mediene ga Tlili plass til å uttale seg.

- Godt innlegg

TV 2 var blant mediene som brukte «konvertitt» i tittel på en av sakene sine. Nyhetsredaktør Karianne Solbrække sier til Medier24 at hun mener den siktedes livssyn er relevant informasjon i kombinasjon med at politiet sier drapene framstår som et terrorangrep.

Hun mener det er naturlig å vinkle på det de har av fakta, samtidig som hun synes Hussein har et godt poeng.

TERROR: 37 år gamle Espen Andersen Bråthen ble onsdag 13. oktober pågrepet for fem drap på Kongsberg. Dette vet vi om mannen. Video: Dagbladet TV. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

- Psykiatri-biten er mer diffus rundt omfanget, og helt hva konkret det er. Det er naturlig å være åpen om det vi har av fakta. Folk søker svar og lurer på hvorfor. Da formidler vi det vi vet, sier hun til Medier 24.

Skremmende

Hussein mener fokuset på den siktedes livssyn kan svekke tiltroen lesere har til journalister.

- Journalister er noen man bør kunne stole på. Fyren var sinnssyk, han har vært inn og ut av institusjoner, blitt varslet om, men det media velger å fokusere på er at han angivelig var konvertitt. Det er skremmende, mener Hussein.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer