NRK-profil sammenlikner Kringkastingsrådet med Sovjet

«Sovjetunionen? Nei. Kringkastingsrådet», skriver Tomm Kristiansen.

SOVJETSAMMENLIKNING: Tomm Kristiansen mener all kritikk mot Kringkastingsrådet blir lettere å forstå i framtida, sett i lys av gårsdagens vedtak om mer høyrehumor i NRK.
Foto: Dan P. Neegaard
SOVJETSAMMENLIKNING: Tomm Kristiansen mener all kritikk mot Kringkastingsrådet blir lettere å forstå i framtida, sett i lys av gårsdagens vedtak om mer høyrehumor i NRK. Foto: Dan P. NeegaardVis mer

(Dagbladet): Torsdag ba Kringkastingsrådet NRK om å lage mer høyrehumor - det vil si satire og humor med base på høyresida i norsk politikk.

NRK har «generelt har en slagside» mot venstre, uttalte rådet, og en rekke norske komikere brukte torsdagen på å latterliggjøre rådet. 

Blant annet sammenliknes Kringkastingsrådet med Marve Fleksnes, og Anders Heger kaller utspillet fra rådet et «ideologisk selvmord». Mange komikere har også reagert, og Bård Tufte Johansen sammenliknet i går vedtaket om mer høyrehumor med å forsøke å tvangskvotere lesbiske inn i arbeidslivet.

Også personer i NRK reagerer. Mangeårig Afrika-korrespondent og «Dagsnytt 18»-programleder Tomm Kristiansen skriver på sin Facebook at Kringkastingsrådet minner ham om Sovjetunionen.

Sovjet «Et offentlig nedsatt organ vedtar at statskringkastingen skal opprette en avdeling for humor som passer bedre til regjeringspartiets ideologiske profil. Sovjetunionen? Nei, Kringkastingsrådet», skriver han.

Forfatter og journalist Kristiansen, populært kalt «Afrika-Tomm», sier kritikk mot rådet blir lettere å forstå nå.

«Forslaget ble framsatt av hedersmannen Frank Rossavik, banket gjennom av en annen journalistisk ener, Per Edgar Kokkvold. Det blir lettere å bære kritikk fra K-rådet etter dette», avslutter han.

Dagbladet har kontaktet Tomm Kristiansen, som ikke ønsket å kommentere saken ytterligere. 

Kringkastingsrådet er et rådgivende organ for NRK. Rådet har til oppgave å drøfte og uttale seg om hovedlinjene i NRKs programvirksomhet, både innen radio og tv. Rådet møtes 8-10 ganger i året, og har 14 medlemmer. 

- Så dumt at det må få stå alene Per Edgar Kokkvold, som leder Kringkastingsrådet, blir oppgitt når Dagbladet konfronterer ham med Kristiansens utspill.

- Dette utsagnet er så dumt at det må få lov til å stå alene, uforstyrret. Utover det ønsker jeg ikke å si noe mer om dette, sier presseveteranen.

Kokkvold presiserer likevel overfor Kristiansen, og alle de andre som har kritisert K-rådets humorvedtak, at Kringkastingsrådet ikke har befalt NRK å gjøre noe som helst - det har rådet nemlig ikke myndighet til, sier Kokkvold.

- Kringkastingsrådet kan ikke instruere NRK til å gjøre noe som helst. Vi er et rådgivende organ. Det er noen som tror vi har avgjørelsesmyndighet, men det er feil. Vi er opprettet fordi NRK har fått lov til å sende ei regning til det norske folk, avslutter Kokkvold. 

Debatten kom i etterkant at flere samfunnsdebattanter på høyresiden varslet at de ikke vil stille opp for NRK.