Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-profiler bundet, kneblet og truet på livet i hjemmet

- Jeg tenkte at nå er det slutt.

PÅ SKAVLAN: Elin Gjuvsland (t.v.) og Arild Opheim (t.h.) forteller sin historie hos Skavlan. Innspillingen fant sted torsdag ettermiddag, og vises fredag på NRK. Foto: Bjørn Langsem
PÅ SKAVLAN: Elin Gjuvsland (t.v.) og Arild Opheim (t.h.) forteller sin historie hos Skavlan. Innspillingen fant sted torsdag ettermiddag, og vises fredag på NRK. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

(Dagbladet): - Jeg tenkte at nå er det slutt. Det kunne jo være at de ikke var ute etter å drepe oss, men det var det helt umulig å vite.

NRK-profilene Arild Opheim og Elin Ruhlin Gjuvsland opplevde det de fleste ikke engang kan forestille seg. Mens de lå og sov i Gjuvslands leilighet i Oslo en førjulsdag i 2011 brøt to ranere i hettegensere seg inn og overfalt det nakne paret.

Under innspilling av morgendagens Skavlan på NRK forteller de historien på tv. Dagbladet traff journalistene i Oslo før avreise til Stockholm og programinnspilling. 

- Så en skygge
Natten ranet fant sted var det Gjuvstad som våknet først

-  Jeg våkna helt i ørska, og merket at det var noen i leiligheten. Så så jeg en skygge gjennom soveromsdøra som snudde seg. Jeg så to sikkelser med hette på i lyset fra badet. I neste sekund bykset de mot oss og presset oss ned i madrassen, sier Gjuvsland til Dagbladet.

- Det de sa var «don't look. Sleep. If look, we kill», sier Opheim.

Nysgjerrige
Etter å ha stukket av med verdisaker, bankkort og pin-koder, ble en av ranerne raskt tatt av politiet. Han viste seg å være en 18 år gammel gutt, opprinnelig fra Algerie, men vanligvis bosatt i Spania.

Det vekket nysgjerrigheten hos de to journalistene. Der mange andre ville forsøkt å glemme episoden og komme seg videre, ville Opheim og Gjuvsland finne ut mer om gjerningsmennene og deres historier.

Gjennom raneren Sofianas historie utforsker forfatterne blant annet sider av det norske rettsvesenet, norsk og internasjonal asyl- og flyktningepolitikk, situasjonen til papirløse flyktninger og rasisme. Resultater blei boka «Ubudne Gjester».

Rasisme
Gjennom arbeidet med boka har forfatterene lært mye om innvandring og kriminalitet, både i Norge og resten av Europa.
 
- Jeg har tidligere bitt på idéen om at innvandrere bare kommer hit for å utnytte oss og at vi må passe på så det ikke blir for mange. Men skremmebildene om at vi kommer til å bli overbefolka om 50 år av visse nasjonaliteter er bare tull. Vi hører bare om de som kommer til Norge og Europa, men veldig lite om de som reiser tilbake igjen. Det er det mange som gjør, sier Opheim.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media