Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-programleder tatovert i studio: - Det er ulovlig

Tatovører er kritisk til at P3morgen tattoverer hverandre i studio. 

FIKK TATOVERING: NRKs P3s nye programleder Elin Bjørn, tatoverte radiomakker Kenneth Lemvik under mandagens P3morgen. Foto: Skjermdump/NRK
FIKK TATOVERING: NRKs P3s nye programleder Elin Bjørn, tatoverte radiomakker Kenneth Lemvik under mandagens P3morgen. Foto: Skjermdump/NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag morgen tatoverte Elin Bjørn sin radiomakker Kenneth Lemvik da de gjestet radioprogrammet P3morgen for å promotere sitt nye program «Ung & Dum», som skal sendes framover på NRK P3.

For å skape blest om programmet sitt valgte de to nye programlederne at en skulle tatovere den andre i studio, og det på direkten. Det reagerer det proffe tatoveringsmiljøet i Norge sterkt på.

- Idiotisk

- Det er helt idiotisk, spør du meg, sier Kari Kjelskaug, tatovør ved Memento Tattoo på Sagene i Oslo, og tidligere leder i «Norsk Tattoo Union».

Hun synes ikke at påfunnet i P3morgen er så morsomt som det blir framstilt som.

- De som jobber i P3 er forbilder for mange, og det at de tatoverer hverandre i studio syns jeg ikke er greit, sier Kjelskaug,

Hun mener det er altfor lite regler når det kommer til tatovering. For å tatovere lovlig i Norge skal lokalene være godkjent av kommunelegen. Hun får også full støtte fra lederen i «Norsk Tattoo Union».

- Det sender ut et utrolig dårlig signal, uansett om det er søkt løyve eller ikke. En ting er at programmet heter «Ung & Dum», en annen ting er at det er forskjell på det som er dumt og det som er ulovlig, sier Remi Sølvberg.

- Det er ulovlig

- Ifølge det lovverket vi følger, det er ulovlig det P3 har gjort, med mindre de har fått hygienerutinene godkjent av fylkeslegen, sier Sølvberg og forteller at «hjemmetattovering» også kan være svært farlig med tanke på blodsykdommer og generell hygiene, sier Sølvberg.

- Så den ene siden er jo at det da er ulovlig med hjemmetatovering, men den andre siden er jo det signalet det gir ut, hvor du har Ebay og andre nettaktører som driter i om du er fagmann eller 16 år så lenge de får solgt deg tatoveringsutstyr, sier Sølvberg og fortsetter:

- Da synes jeg det er trist at NRK bygger under dette. De legitimerer at det er greit å være «ung og dum» og ende opp med en planet tatovert på kneet.

Tove Christiansen er spesialkonsulent for miljørettet helsevern i bydel St. Hanshaugen.

- Har ikke godkjent

- Man pleier å søke om dispensasjon til dette i det området man hører til. Det er jeg som går igjennom disse søknadene og vi har ikke godkjent noe fra NRK de siste ukene.

- Det kan ligge en søknad i systemet fra dem som jeg ikke har fått enda, men jeg har ikke behandlet noe søknad og heller ikke godkjent og gitt ut en dispensasjon.

Konstituert redaktør i P3, Bjørn Tore Grøtte, sier at intensjonen aldri var å sende signal om at hjemmetatovering er greit. Snarere tvert imot.

TATOVERINGSTREND: De siste årene har det å tatovere seg blitt stadig vanligere. Vi snakket med to eksperter om hva du bør velge, og unngå, dersom du vil skaffe seg en tatovering. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

- Stuntet hvor Elin tatoverer Kenneth i P3morgen var planlagt og klarert. I bakgrunnen sto en proff tatovør, som overvåket og passet på at alt skulle gå forskriftsmessig for seg med sterilisering, hansker og profesjonelt utstyr. Det var også hun som gjorde det aller meste av tatoveringen. Elin gjorde bare litt for stuntets skyld, sier Grøtte til Dagbladet.

Han opplyser om at Tattoo Union også har vært i kontakt med han.

- Dialogen fortsetter jeg gjerne, selv om vi nok ikke skal drive med særlig mer tatovering i P3-studio.

Paulina Wahlqvist (26) ler nok ikke av Telenors tatoveringsreklame. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!