NRK rappet ideen

TRONDHEIM: Ledelsen for Trondheim Symfoniorkester reagerer på mange likheter mellom den TV-sendte konserten «Godt musikkår!» med Dan Børge Akerø og orkesterets tradisjonsrike nyttårskonserter.

- Jeg synes denne konserten begynner å likne veldig på konsertene våre. De har blant annet med en overraskende gjestedirigent som dirigerer en marsj, slik vi har hatt i mange år, sier direktøren i Trondheim Symfoniorkester (TSO), Siri Fristad Mathisen, til Dagbladet.

- Vi var klar over likheten, men ser på dette som en engangsforeteelse. Jeg forstår at TSO føler dette som litt dumt, kommenterer NRKs prosjektleder, Henning Skjæret.

Begge konsertene arrangeres i Olavshallen i Trondheim, i tida rundt årsskiftet.

Påfallende

Etter at «Godt musikkår!»-konserten med Dan Børge Akerø ble sendt i NRK TV nyttårsdag, har Siri Fristad Mathisen fått flere henvendelser fra publikum som synes likheten mellom de to arrangementene er påfallende.

Symfoniorkesteret har hatt stor suksess med gjestedirigenter og kan vise til en imponerende liste, gjennom årenes løp:

Erik Bye, Anne Enger Lahnstein, Odd Einar Dørum, Marvin Wiseth, Hjalmar «Hjallis» Andersen, Nils Arne Eggen, Tore Strømøy, Ellinor Flor og nissemennene fra «The Julekalender» er blant dem som har svingt taktstokken i Olavshallen.

Ideen er så god at de altså ikke får ha den i fred:

På fjernsynet 1. januar dukket utdanningsminister Trond Giske opp i rollen som gjestedirigent, under den TV-sendte konserten som Norsk kulturskoleråd arrangerer.

Forvirring

- Det var folkene fra kulturskolerådet som foreslo at Giske skulle komme som en overraskelse. Da ble det sagt at dette ville bli det samme som under TSOs nyttårskonserter. Men siden TSO-konsertene ikke går på TV, mente vi det ikke gjorde noe. Vi hadde ikke gjort dette hvis begge konsertene skulle sendes på TV, sier NRKs Henning Skjæret og gjentar at han forstår at symfoniorkesteret reagerer på dette.

- Det er hyggelig at noen synes vi har gode ideer, men likhetene mellom arrangementene er så mange at det skaper forvirring, kommenterer TSOs direktør, Siri Fristad Mathisen.

TSOs to nyttårskonserter denne helga er begge utsolgte. Som vanlig er det hemmelig hvilke artister som medvirker og hvem som er gjestedirigent.