Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK refses for abortinnslag:
- Veldig problematisk

- Jeg sa tydelig til journalisten at modellen ikke gjenspeiler riktig størrelse på fosteret, sier klinikksjef.

ILLUSTRERTE: Klinikksjefen for Kvinneklinikken ved St. Olav Hospital sier han ble bedt om å illustrere fosterreduksjon , og brukte denne modellen. Foto: Skjermdump / NRK
ILLUSTRERTE: Klinikksjefen for Kvinneklinikken ved St. Olav Hospital sier han ble bedt om å illustrere fosterreduksjon , og brukte denne modellen. Foto: Skjermdump / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Man stikker en nål inn gjennom livmoren, inn i fosterhjertet og setter inn en medisin som gjør at hjertet slutter å slå.», sier sjefen for Kvinneklinikken ved St. Olav Hospital i Trondheim, Kjell Åsmund Salvesen, og viser det norske folk via «Dagsrevyen» hvordan en såkalt fosterreduksjon, eller tvillingabort, foregår.

Men legen viser en modell hvor fosteret er mer utviklet enn det som faktisk er tilfelle når fosterredusksjon utføres.

NRK har klippet vekk den delen av intervjuet hvor denne informasjonen framkommer, forteller klinikksjefen til Dagbladet i dag. Mangelen på kontekst mener han er beklagelig.

- Problematisk

Andre reagerer også, blant annet Kvinnefronten. Modellen gir et villedende inntrykk av størrelsen på fosteret når en tvillingabort skjer, mener talskvinne for Kvinnefronten, Nora Uvsbakk.

- Det er veldig problematisk at NRK velger å vise en slik demonstrasjon av et inngrep av denne typen. Samtidig er det problematisk at Kvinneklinikken ved St. Olav Hospital, som er de fremste på feltet, velger å bruke en så langt utviklet modell, sier Uvsbakk til Dagbladet.

Hun mener modellen gir et feilaktig inntrykk, både overfor dem som har fått inngrepet utført, og overfor dem som skal gjøre seg opp en mening om fosterreduksjon.

- Kontekst kom ikke med

Klinikksjef Kjell Åsmund Salvesen sier at klippet hvor han forklarer størrelseforskjellen, ble klippet vekk av NRK.

- Jeg ble bedt om å vise prosedyren for fosterreduksjon. Vi har en modell som vi bruker for å informere kvinner om fostervannsprøve i uke 16. Jeg sa tydelig til journalisten at modellen ikke gjenspeiler riktig størrelse på fosteret, men det er ikke tatt med.

Fostermodellen som er brukt på er TV ni til ti centimeter lang, mens en fosterreduksjon gjennomføres når fosteret er fem til seks centimeter langt.

- Det er beklagelig at NRK har klippet bort den delen av intervjuet hvor jeg forklarer konteksten for det jeg viser, sier Salvesen og fortsetter:

- Det er derfor også beklagelig dersom folk misoppfatter den reelle størrelsen på fosteret, men det er samtidig bare tre til fire uker forskjell fra uke 12 til 13, hvor fosterreduksjon vanligvis gjennomføres. Dersom folk satt hjemme i stua og trodde at dette er et fullvoksent foster, er det feil.

NRK: - Burde vært tydeligere

Redaksjonssjef i Dagsrevyen, Hanna Thorsen, ønsker ikke å kommentere kritikken fra Kvinnefronten.

- Sekvensen er vist som illustrasjon på hvordan en abort generelt utføres. Det er ikke en illustrasjon på fosterreduksjon i og med at bildene ikke viser tvillingfostre, sier hun til Dagbladet.

- Men konteksten for innslaget er fosterreduksjon, og legen sier at han ble bedt om å vise prosedyren for fosterreduksjon?

- Vi ser at vi burde vært tydeligere overfor publikum, og fortalt hvilken uke modellen illustrerte. Denne opplysningen var relevant, og burde vært med i saken.

Ifølge rådssekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, er det kommet inn to klager på NRK-innslaget om ny abortlov som ble sendt tirsdag kveld.

Klagene gjelder imidlertid ikke abortillustrasjonen fra Kvinneklinikken i Trondheim, men hvordan helseminister Bent Høie i det samme innslaget ble avbrutt av NRK-journalisten, og «ikke fikk snakke ferdig».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!