NRK-reporter slått ned

NRKs Paris-reporter Erik Aasheim ble brutalt slengt i bakken og frastjålet mobilen under en voldsom elevdemonstrasjon i Paris i går. Fem minutter etter var han på direkten på radio.

-  Jeg ble overfalt. Fem ungdommer av nordafrikansk opprinnelse hoppet på meg og prøvde å rive fra meg veska mi med båndopptaker og annet utstyr, forteller Aasheim, som tviholdt på veska og ble revet i bakken mens 100 politifolk sto få meter unna.

-  Da jeg reiste meg, fløy de på meg igjen og slengte meg i bakken - og forsvant med mobilen min.

Han har trolig brukket håndleddet, har vondt i knærne og har fått noen blåmerker, men er ellers uskadd. -  Det første jeg tenkte var: Faen, jeg skal jo på direkten og nå er mobilen borte.

På lufta

Idet reporteren ble overfalt - rett ved revolusjonsplassen Bastille på selveste kvinnedagen - var han akkurat i ferd med å ringe programmet «P3 Nå». Han skulle avgi en direkterapport om stemningen fra demonstrasjonen, der 100 000 ungdommer mellom 14 og 18 år var ute på bulevardene for å rope.

-  Jeg løp og kjøpte et telefonkort og søkte tilflukt i en telefonboks der jeg ringte opp P3. Jeg kom meg på lufta, men hørtes nok litt forvirret ut, sier Aasheim.

Elevene protesterer mot den franske utdanningsministerens forslag om å redusere antallet avsluttende eksamener til artium. De tviholder på sine tolv nasjonale prøver - prøver som norske elever ikke vil ha.

Voldelig

Demonstrasjonen utviklet seg til å bli kaotisk med flaskeknusing og slåssing. En rekke butikkvinduer ble knust, mange butikkeiere stengte butikkene sine. Sivilpoliti var mobilisert, og store politistyrker med køller og skjold var på stedet.

-  Flere journalister og fotografer ble angrepet. Gjenger fra forstedene hadde møtt opp for å lage bråk - og for å stjele lommebøker og mobiler, sier Aasheim, som også rapporterte på «Dagsnytt 18» om den voldsomme demonstrasjonen. Etterpå kom reaksjonen.

-  Det var en ubehagelig opplevelse. Man tenker jo på at disse gutta gjør nærmest hva som helst for å stjele en mobil, sier han.

Stemningen i Paris er ekstra intens denne uka fordi Den internasjonale olympiske komité kommer for å vurdere om Paris skal få OL i 2012. -  Det gikk jo bra. Jeg får se det som en oppvarming, det er store demonstrasjoner i Paris hver dag hele uka.

SLENGT I BAKKEN: NRKs Erik Aasheim ble overfalt og frastjålet mobiltelefonen under en elevdemonstrasjon i Paris i går.