«Charter-Svein»:

- NRK saboterte meg

Svein Østvik sto alene mot ekspertene i tirsdagens «Debatten». Han hevder at NRK hadde fortalt ham at minst én fagperson også ville stille kritiske spørsmål til myndighetenes coronahåndtering i sendingen. NRK er uenig.

DEBATT: Svein Østvik hevder han ble sabotert på «Debatten» tirsdag 27. april og reagerer sterkt på disse klippene. NRK er uenig. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ble fortalt at det kom til å være en ekspert i studio som også ville stille kritiske spørsmål til coronahåndteringa, sier Svein Østvik til Dagbladet fredag.

- Isteden ble det fire mot én, mener han.

Det er NRK uenig i.

- Det var ikke fire mot en, det var Østvik mot Lothe om skepsisen, som et oppspill. I tillegg ønsket Østvik å stille et spørsmål til Nakstad om testmetodene, det fikk han lov til, før vi takket han av. Resten av sendingen var ikke en tradisjonell meningsutveksling, men ren folkeopplysning der programlederen stilte konkrete spørsmål til ekspertene, sier Knut Magnus Berge, programredaktør i NRK.

Fikk ikke nevne rapport

Østvik mener det var helt greit å bli satt i debatt mot assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tirsdag kveld, men reagerer på at en fagfellevurdering av en forskningsrapport, som han sier er grunnlaget for hans egen skepsis, ble gitt det glatte lag i sendinga.

Rapporten det er snakk om er en fagfellevurdering av den såkalte «Corman-Drosten-rapporten». I denne mener en gruppe uavhengige forskere å ha oppdaget en rekke feil, og konkluderer med at PCR-testene ikke fungerer til sin hensikt.

- Denne ble jeg frarådet å bruke, og kom ikke med i sendingen, sier Østvik, som forteller at han hadde lagt svært stor vekt på denne i forberedelsene til programmet, og gitt uttrykk for dette. Han mener han ble avbrutt akkurat i det han skulle til å fortelle om den.

Derfor mener han seg «sabotert».

- Østvik var med i ti minutter i starten av Debatten, inkludert et spørsmål til Nakstad om nettopp testmetoden, det synes jeg ikke er å bli sabotert. Opplegget ble gjennomgått før sending, sier Berge.

- Østvik fikk liste over deltakere

- Det ble heller ikke gitt noe løfte om at en bestemt type ekspert skulle stille, sier Knut Magnus Berge.

- Å sette sammen panelet i Debatten er alltid en prosess der ulike deltagere blir vurdert. Men det var åpenhet rundt dette. Omtrent klokka 17 samme dag, over fire timer før sending, gikk det en e-post til alle deltakerne, med en liste over hvem som skulle være med i programmet. Det er standard prosedyre, og det kom ingen protester, sier Berge.

Østvik mener på sin side at dette ikke er godt nok, og viser til at informasjon om sendingen med hans deltakelse på dette tidspunktet allerede var offentliggjort, og at det derfor ville sett rart ut å trekke seg.

- Skulle jeg begynne å gjøre research på alle disse folkene og hva slags meninger de har, den samme ettermiddagen som jeg skulle reise til Oslo for å delta i programmet?, sier han og fortsetter:

GRÅTKVALT: Svein «Charter-Svein» Østvik bryter sammen i tårer etter han deltok på demonstrasjon i Oslo mot coronatiltakene. Video: Brage Lie Jor / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg gikk ut ifra at det som ble fortalt til meg i møtet fortsatt gjaldt, og var ikke klar over at en slik ekspert som jeg ble fortalt at skulle være til stede, likevel ikke kom til å dukke opp.

- Min mening ikke viktig

Programmet har fått mye skryt etter sendingen tirsdag, blant annet av kjendis-lege Wasim Zahid, samt debattveteranene Arill Riise og Oddvar Stenstrøm. Samtidig var det mange seere som kritiserte NRKs grep om å inkludere kjendiser som Østvik og Leif Einar Lothe (for mange kjent som «Lothepus») i et såpass fagtungt program.

Østvik sier at hans egen mening om saken ikke er så viktig, og at deltakelsen hans i programmet først og fremst var basert på et ønske om å skape oppmerksomhet om at han mener det eksisterer uenighet om PCR-testene blant internasjonalt kjente fagpersoner.

Det sier han at NRK ikke ga ham lov til å snakke om i programmet.

- I et møte sa de (NRK, journ.anm.) til meg at det var to grunner til det: at det ikke var tid, og at de ville «verne om meg». Men det motsatte har jo skjedd, sier Østvik, som føler at kritikken mot ham som privatperson har eksplodert nettopp som følge av at fagfellevurderingen som han mener bør vies oppmerksomhet, ikke ble debattert tilstrekkelig.

- Kritikk er helt ok, men det bør skje på riktig grunnlag, mener han, og viser igjen til fagfellevurderingen.

NRK Svarer

- Vi snakker med alle deltagere om hva som er tema og at vi ønsker at de forholder seg til våre spørsmål. Det er standard og ment å skulle trygge deltakerne. Å nærmest fremstille dette som en munnkurv får stå for Østviks regning, sier Berge, og viser til at Østvik stilte spørsmål til Nakstad om nettopp testmetoden.

Han forteller at bakgrunnen for programmet var å rette søkelyset mot at et lite, men økende mindretall er skeptiske til myndighetenes håndtering, og at NRK ville benytte muligheten til å drive folkeopplysning, som er deres mandat.

- Han (Østvik, journ.anm.) ble invitert med bakgrunn i undersøkelsen fra Opinion som viste at et mindretall er skeptiske til myndighetenes coronahåndtering, sier Berge, og legger til at han var der for å representere dette synspunktet.

Østvik svarer:

- Etter disse NRK-forklaringene skurrer det mer enn noen gang, og bevisbyrden (om at testene fungerer, journ.anm.) ligger hos helsemyndighetene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer