NRK satser på fillebikkjer - igjen

«Valpeskolen» er voff for oss hundehjerter, selv om serien mangler en bortskjemt Anton.

IKKERØYTERE: Salto hos familien Lippestad er en av de fire valpene som vi kan følge i fire torsdager framover i «Valpeskolen» på NRK 1. En familieserie både for røytere og ikkerøytere. Foto: Max Emanuelson, Monster / NRK
IKKERØYTERE: Salto hos familien Lippestad er en av de fire valpene som vi kan følge i fire torsdager framover i «Valpeskolen» på NRK 1. En familieserie både for røytere og ikkerøytere. Foto: Max Emanuelson, Monster / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Gjengen i Valpeskolen: F.v. Salto, Luring, Barack, Bailey og Gingko.
Gjengen i Valpeskolen: F.v. Salto, Luring, Barack, Bailey og Gingko. Vis mer

«Valpeskolen»

Dokumentarserie

Tidspunkt: Fra torsdag 7. januar i NRK TV, og fra torsdag 14. januar kl 20.00 på NRK1.
Beskrivelse: Valpeboom i pandemiens tidsalder.
Kanal: NRK

«vil garantert fungere som en lun familieunderholdning»
Se alle anmeldelser

NRK satser igjen på fillebikkjer, nå med de søteste av dem alle, nemlig valper. (Åååååååå, sååå søøøøøte, da …).

Dette etter suksessen med fjorårets, «Fra bølle til bestevenn», der vi blant annet ble fjernsynsvenn med den bortskjemte, digre og fineste newfoundlandshunden, Anton.

Han som fikk skinkepålegg rett fra pakka og ble dullet med, og ellers ble rikskjendishund via Lindmo og som også «kom ut med bok».

Dyktige Maren

Maren Teien Rørvik er den som igjen skal lose oss inn i valpenes hverdag sammen med deres nye eiere. Teien Rørvik ble tidenes yngste verdensmester i hundesporten lydighet i 2011, 21 år gammel. Hun er utdannet er atferdsbiolog, der hun har spesialisert seg i hundenes atferdsmønster.

I tillegg er hun utdannet biolog og agronom med diverse ulike utdannelser som hundeinstruktør. Hun ble først kjent for et større publikum i 2019 med serien «Superhundene», mens hun i fjor ble nominert til Gullruten som beste programleder for nevnte «Fra bølle til bestevenn».

Sistnevnte suksess kommer også tilbake på NRK til høsten, da med nye hunder og flere «gale, morsomme og rare» eiere. Siden sist har Maren og ektemannen fått en liten datter, og flokken er også utvidet med jaktcockeren Luring.

Apport kommer

Her kommer en utfyllende apport: «Valpeskolen» er smidd over nesten samme lest som fjorårets bøller.

Vi møter fire eierfamilier- og par med dets fire valper. Felles er at de bedriver egenopplæring etter en viss innfallsmetode/selvstudier, og dette er verken bra for de firbeinte eller de smått stressede eierne. Knurr!

Det er også altfor mange som skaffer seg valper som aldri skulle hatt det, eller som det vel heter skriften, Voffs bok, vers 4-beint:

Ikke spør hva valpen kan gjøre for deg, spør hva du kan gjøre for valpen.

Og, det er her Maren kommer inn som valpenes nye barnehagesjef. Hun må lære opp eierne vel så mye (kanskje mer) som de små hjertesmelterne.

Og, hunder med nye eiere er det mange av etter det året vi har vært igjennom, med pandemi og ekstremt mye tid innenfor husets fire vegger. Dette har medført det som må kunne kalles en valpeboom. Et stort ansvar som ansatte ved FOD (Foreningen for omplassering av dyr) vet altfor mye om.

Hundeskikk

Men, alle som har hatt hund vet at de søte tassene, med den deilige snuten og de fine lange ørene og de myke potene, fort kan forvandles til et levende kaos hvis de ikke får lært seg grunnleggende hundeskikk. Det å få en valp i huset krever både sine mann, kvinne, barn, hun, ham og hen.

I fire episoder framover skal vi følge tre par og en familie, og deres valper med forskjellige lynne og størrelse. Det er her det er noe å lære for alle som pønsker seg ut i hundelandskapet.

Men, samtidig. Det blir litt forutsigbart også, men dette vil garantert fungere som en lun familieunderholdning, der det er innslag som er pussige, lærerike og rørende.

Salto & co.

Vi må selvsagt bruke spalteplass på de fire hundene som vi blir kjent med og deres nye eiere.

Familien Lippestad med Salto (vår favoritt), som er en meget aktiv og vennlig og styrete dansksvensk gårdshund. Her er de trivelige døtrene Lycke og Madicken, som viser seg som de beste til å oppdra valpene, ettersom blant annet far, Geir, viser evner til å skjemme bort etter Statens satser for leverposteiskiver.

Magnus og Vinay er også helt klare for «Bailey», en pelskledd, liten sjarmør av en dvergschnauzer som virkelig blir bortskjemt fra dag én, og som er en «cool dog» som helt overstyrer de to nyetablerte samboernes gjøren og laden.

Tisse sammen

Vi runder av med de to siste valpene som skal forlyste og bite fra seg både her og der, vi sakker om en Welsh Corgi Pembroke ved navn Gingko som endelig ankommer til Joar og Sonja, som virkelig ønsker seg en god kosehund, og paret har forberedt seg maksimalt. De er superklare, men er Gingko det?

Sistehannhund ut er Barack, som er robust, stor og utrolig søt hos det lune kunstnerparet Bjørn og Helene – som også opplever personlig dramatikk. Barack er full av liv og lyst, en belgisk fårehund proppfull av de riktige instinktene og liv. Han digger ikke ordet dekk. Han tar over hos Bjørn og Helene. Kan de derfor blant annet få hjelp til avvenne «hippiehunden» Barack fra å tisse inne, og ikke forsøke å gjøre dette ved å tisse sammen med ham inne på badet?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer