Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK satser videre på «piratteknologi»

Radioresepsjonen via BitTorrent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fildelingsteknologien BitTorrent forbindes gjerne med ulovlig deling av piratkopiert materiale. Men BitTorrent er først og fremst en svært effektiv teknologi for distribusjon av tungt medieinnhold til mange nettbrukere, og kan like gjerne benyttes til lovlige formål.

Det har NRK tatt konsekvensen av, først ved å distribuere hele Lars Monsens Nordkalotten 365-serie gratis i DVD-kvalitet, og nå ved å legge ut samtlige programmer fra Radioresepsjonen i BitTorrent-format.

Hele sesonger

Den populære programserien på NRK P3 kan lastes ned som hele sesonger, samt bonusmateriale. 2006- og 2007-sesongene, samt vårsesongen 2008, kan lastes ned gratis, ukryptert og hundre prosent lovlig i velvoksne zip-filer på mellom 1,8 og 3,6 gigabyte.

Reaksjonene fra brukerne på NRKbeta-bloggen er entusiastiske.

- Fabelaktig! Slik skal NRK være! Nå kan lisensen justeres opp et par hakk, skriver en fornøyd leser.

Vil formalisere BitTorrent-tilbud

Prosjektleder Eirik Solheim i NRKs utviklingsavdeling opplyser at man jobber med å videreutvikle tilbudet:

I ALLE KANALER: NRKs Radioresepsjonen - nå også via BitTorrent. Foto: NRK
I ALLE KANALER: NRKs Radioresepsjonen - nå også via BitTorrent. Foto: NRK Vis mer

- At alt er samlet i store zip-filer er noe vi skal får orden på etter hvert. Vi har noen begrensninger i forhold til systemet vi bruker for å legge ut torrents. Vi jobber med å sette opp vår egen tracker og et mye bedre system for denne typen distribusjon, sier Solheim.

BitTorrent-eksperimentene med Monsen og Radioresepsjonen blir neppe de siste:

- Vi jobber fortsatt med både det rent tekniske og det mer funksjonelle i forhold til hvordan vi kan få formalisert NRKs tilbud på BitTorrent, sier Solheim.

Radioresepsjonen har forøvrig også fått sitt eget nettsted, med tester, kommentarer, video, podkast, nedlasting, bilder og egen avspiller.

image: NRK satser videre på «piratteknologi»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!