FJORÅRETS VINNER: Her står vinneren av MGPjr 2015, Thea Floer Kulseng (12) fra Harstad, på scenen i Oslo Spektrum. De som skal se årets finale, må betale 500 kroner per billett, en pris som har vært holdt de siste åra. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FJORÅRETS VINNER: Her står vinneren av MGPjr 2015, Thea Floer Kulseng (12) fra Harstad, på scenen i Oslo Spektrum. De som skal se årets finale, må betale 500 kroner per billett, en pris som har vært holdt de siste åra. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

NRK selger MGPjr-billetter til barn og barnefamilier for 3,7 millioner

Én billett koster 500 kroner.

(Dagbladet): Barnefamilier betaler 3,7 millioner kroner for billetter til MGPjr-finalen som NRK arrangerer.

Barnepsykolog Willy-Tore Mørch mener at NRK ekskluderer fattige barn og familier med dårlig råd ved å sette billettprisen så høy.

500 kroner billetten

Familier Dagbladet har vært i kontakt med synes det er mye penger. En familie på to voksne og to barn må ut med 2000 kroner i utgifter til billetter, i tillegg kommer transport, mat og drikke.

- Billettene koster 460 kroner pluss billettavgift på 40 kroner.

Det opplyser prosjektleder for MGPjr, Eva Rutgerson Bie i NRK. Hun legger til at billettinntektene har ligget på det samme nivået de siste åra, og at NRK ikke har fått kritikk for denne summen.

REAGERER: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch. Foto: Linus Meyer
REAGERER: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch. Foto: Linus Meyer Vis mer

Billettomsetning: 37 millioner

NRK legger om kort tid ut 7400 billetter for salg. Tar men det antallet og ganger med 460 kroner, og legger til billettavgiften, får man en sum på 3,7 millioner kroner - hvorav ca. 3,4 millioner er rene NRK-inntekter.

- 500 kroner er mye penger for en billett, innrømmer Bie.

Av de 7400 billettene er om lag 200 av dem fribilletter.

Hun legger ikke skjul på at det er dyrt, men samtidig er summen det man må regne med å betale for konserter av den størrelsen.

Viktig for arrangementet

- NRK er jo ingen kommersiell konsertarrangør på lik linje med andre.

- Vi skulle selvsagt ønske at billettprisen var lavere, men billettinntektene utgjør en vesentlig del av konsertbudsjettet, sier Bie.

Hun legger til at uten billettinntektene kunne ikke NRK ha produsert et så stort og påkostet show. Bare den siste uka jobber 200 ansatte med konserten og tv-overføringa, opplyser Bie.

Utsolgt på seks minutter

Til tross for 500 kroner for en MGPjr-billett, blir de revet bort i en fei. Det skjer hvert eneste år.

- I fjor ble alle billettene solgt på seks minutter. 1. september legger vi ut 7400 billetter for salg. Finalen er lørdag 5 november, sier Bie.

Hun opplyser at billettene til generalprøven tidligere på finaledagen er rimeligere, og anbefaler den til småbarnsfamilier. Da får de i pose og sekk, som hun uttrykker det: både live-showet og direktesendinga på tv senere samme kveld.

NRK ønsker ikke å gå ut med budsjettet, men Bie opplyser at utgiftene er langt større enn det billettinntektene gir.

Først og fremst et tv-show

NRK ønsker å presisere at MGPjr er først og fremst et tv-show og ikke som forestilling eller en ordinær konsert.

Hovedfokuset er å lage et show for hele familien hjemme i stuene.

- Det vil si at NRK ikke definerer MGPjr som et barneprogram, men familieshow, sier Bie.

Barnepsykolog og forsker på barn og fattigdom, Willy-Tore Mørch, er generelt ikke begeistret for tv-konkurranser som omfatter barn.

- Det er ingen menneskerett å være publikummer på MGPjr-show. Det er gratis for alle å se det på tv, sier Rutgerson Bie.

- Ekskluderer mange

- Billettpriser i den størrelsesordenen ekskluderer jo en rekke barn og barnefamilier. Dette er en trend der fattige barn utestenges og ikke kan ta del i noe de fleste familier kan, sier Mørch.

Han peker på at det er mellom 70.000 og 80.000 fattige barn i Norge.

- Som lisenskanal burde NRK finansiert et show som MGPjr med større del av lisenspengene slik at billettprisen ble lavere, sier Mørch, som mener dette føyer seg inn i debatten der stadig flere familier får problemer med å delta på ting veldig mange tar for gitt.

- Vurder prisnivået, NRK

Arild Grande, barnepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet og småbarnspappa, mener at NRK tar seg for godt betalt for MGP-jr-billettene.

- Dette er for dyrt, sier stortingspolitikeren.

- MGPjr skal være en folkefest for alle - ikke bare for de med god råd. Det blir mye å betale for en familie med flere barn. Jeg oppfordrer NRK til å vurdere prisnivået, sier Grande til Dagbladet.

Her kan du se årets finalister.