POPLÆRT: NRKs ferskeste satsing på sakte-tv handler om reinflytting på Finnmarksvidda. Sendingene har vært svært populære.  FOTO: EDMUND JOHANNES GRØNMO / NRK
POPLÆRT: NRKs ferskeste satsing på sakte-tv handler om reinflytting på Finnmarksvidda. Sendingene har vært svært populære.  FOTO: EDMUND JOHANNES GRØNMO / NRKVis mer

«Reinflytting minutt for minutt»

NRK setter reinsdyr-tv på pause

På grunn av arbeidsmiljøloven må NRK sette reinsdyr-tv fra vidda på vent. 

(Dagbladet): Ifølge Aftenposten blir det pause fra mandag kveld. Årsaken er været på vidda og arbeidsmiljøloven.

For NRKs kamerateam i Finnmark har ikke været på vidda vært forutsigbart. Reinsdyrene begynte å røre på seg etter skjema, noe som forsinket sakte-tv sendingen.

Ifølge Aftenposten er nå planen å forlate reinflokken og ta opp igjen sendingen før flokken skal svømme til øya der de skal være på sommerbeite.

- Det kommer an på når flokken kommer til Kvalsund, svarer prosjektleder i NRK, Per Inge A. Åsen på telefon fra vidda når Dagbladet spør hvor lang tid det kan ta før seerne kan fortsette å følge reinsdyras ferd.

Ifølge Åsen vil det ta fra to til fire dager. For øyeblikket er det kuling på Finnmarksvidda.

- Reinsdyra forstår seg ikke på datoer og sendetider. De følger naturens lover, spøker Åsen.

- Det som er sikkert er at vi avslutter mandag kveld og at vi garantert kommer til å bli der når reinen legger på svøm, sier han.

Har tøyd strikken

Programredaktør Ole Rune Hætta sier til Aftenposten at arbeidsmiljøloven er årsaken til pausen.

– Dette handler først og fremst om tiden. Vi har tøyd strikken så langt vi har kunnet når det gjelder våre medarbeidere. Det er ikke mulig å få byttet til andre med denne kompetansen her langt ute på vidda, sier han.

Åsen opplyser til Dagbladet at det blir et mindre kamerateam i arbeid i Kvalsund sammenlignet med størrelsen på teamet på vidda.

Han kan foreløpig ikke si så mye om budsjettet og hvor mye penger som er blitt brukt på produksjonen.

- Vi har hatt slingringsmonn med tanke på at reinen er uforutsigbar. Jeg tror ikke budsjettet blir noe problem, sier han.

Populært

«Reinflytting minutt for minutt» er det siste av NRKs programmer med sakte-TV. Tidligere har de også vist sakte-TV fra Hurtigruten og Bergensbanen og gjennomgang av hele salmeboka.

NRK har tidligere opplyst at én million TV-seere har vært innom TV-sendingen med reinflyttinga, og at 17.000 seere i gjennomsnitt har fått med seg hvert minutt.

Av de som ser programmet i NRKs nettspiller er 25 til 30 prosent fra utlandet.

- Jeg synes det er kjempeartig at så mange er inne og ser. Vi var litt usikre på om dette ville fenge, men nå skjønner vi at folk er interesserte! Og jeg tror mange synes det er terapi for sjela å følge dyrene og se naturbildene, har Per Inge Åsen, prosjektleder for programmet, tidligere uttalt til Dagbladet.

Programledere er Ronald Pulk, som selv er samisk, og Rebecca Strand. I likhet med andre sakte-TV-programmer inneholder også «Reinflytting minutt for minutt» reportasjer og oppdateringer.

NRK 2 skulle etter planen starte sendinga 21. april klokka 19.55, og følge vårflyttingen av drøyt ett tusen rein til torsdag 27. april. Et kamera er også plassert på to av reinsdyra, som har blitt trent for oppgaven siden før jul, skriver VG.