NRK-sjef i hardt vær

TRONDHEIM (Dagbladet): NRKs distriktsredaktør Odd Ustad i Trondheim er i hardt vær: På et allmøte i går ble han spurt om han vurderer sin stilling, etter at han har fått sterk kritikk for en omstridt samarbeidsavtale med Rosenborg Ballklub.

- Jeg fikk et spørsmål om det. Svaret var at det er klart du gjør deg tanker i en slik situasjon. Jeg har også diskutert dette med min overordnete, som er nyhetssjef Tom Berntzen. Ut fra den diskusjonen er ikke dette en aktuell problemstilling, sier Odd Ustad til Dagbladet.

Ansatte ved NRK Sør-Trøndelag har gjort opprør mot Odd Ustads samarbeidsavtale med Rosenborg Ballklub om tv-programmet «Rosenborgkanalen».

Programkonseptet er RBKs eiendom, og programmet har tidligere vært sendt på lokal-tv i Trondheim.

Før helga ble program nummer to i serien stanset, da fjernsynsdirektør Hans-Tore Bjerkaas personlig grep inn, like før det skulle på lufta.

Klønete

I går ble resten av den planlagte programserien «Rosenborgkanalen» skrinlagt. Torsdag kommer NRKs nyhetssjef Tom Berntzen til Trondheim for å møte den lokale NRK-sjefen og Rosenborg-direktør Rune Bratseth. Sjefene skal diskutere mulighetene for et nytt programprosjekt i forbindelse med Tippeligaen neste år. Da skal det også være et nytt allmøte i den lokale NRK-avdelingen.

- Prosjektet er ingen tabbe. Men det var et klønete forsøk på gjennomføring som jeg tar ansvaret for, fortsetter distriktsredaktør Odd Ustad.

Ikke bare er selve tv-samarbeidet med Rosenborg omstridt; konflikten gjelder også sendetida for programmet.

Tirsdag i forrige uke ble programmet om Rosenborg «Før kampen» sendt i stedet for rikssendingen fra TV-Sporten kl. 1830, til hele Trøndelag, og ved en feil til seere også i Nord-Norge. Torsdag stanset fjernsynsdirektør Bjerkaas programmet om Rosenborg «Etter kampen». TV-sjefen godtar ikke at rikssendingene brytes av lokalkontorene.

LO neste?

Flere NRK-ansatte har uttrykt sterk skepsis mot tv-samarbeidet med Rosenborg Ballklubb. «RBK-kanalen på lufta - NHO og LO neste?» skriver den erfarne tv-journalisten Jon Hagen i et innlegg på bedriftens interne Internett-sider.

Man slår inn på en journalistisk linje som er alarmerende, mener Jon Hagen, som skriver: «For her gir NRK journalistiske prinsipper på båten, brysomme honnørord som etikk og troverdighet blir feid til side, og så kjører man videre med journalistisk bind for øynene».

INTERGRITET? Ansatte i NRK Sør-Trøndelag gjør opprør mot Odd Ustads RBK-samarbeid.