NRK-sjef stoppet Åsne

Det kritiske notatet som gjorde at Åsne Seierstad mistet Den Store Journalistprisen var ført i pennen av NRK-nestor Tomm Kristiansen.

Tomm Kristiansen var utenriksredaktør i NRK da Åsne Seierstad var storfavoritt til å få Den Store Journalistprisen i 2002. Ifølge Dagens Næringsliv var det et kritisk notat fra ham som gjorde at juryen tok en kuvending og bestemte seg for at ingen skulle få den prestisjetunge utmerkelsen ifjor.

- For meg er dette ganske gåtefullt. Jeg har aldri sendt noe brev til juryen for Den Store Journalistprisen, sier Kristiansen ifølge fagbladet Journalisten.

I notatet skal han ha gått gjennom flere av NRKs kandidater til prisen og gitt plusser og minuser. Hvem han skrev om, og hva han skrev husker han lite av i dag. Kristiansen forstår heller ikke hvordan juryen fikk tak i notatet.

Ifølge DN satt Kristiansen spørsmålstegn ved Åsne Seierstads arbeidsmetoder og kunnskap om områdene hun jobbet i. Seierstad selv fnyser av påstandene.

- Jeg kan blankt avvise all kritikken. Det er nedrig å sette ut slike rykter om meg uten å konfrontere meg med det, sier hun.

FORSTÅR IKKE: Tomm Kristiansen skjønner ikke hvordan juryen fikk tak i hans interne notat.