NRK-sjefen har 50 mediekolleger i hemmelig brorskap

Påtroppende NRK-sjef John G, Bernander er i selskap med nesten 50 pressefolk over hele landet som medlem i Frimurerlogen. - Verken som journalist eller redaktør bør man delta i denne type virksomhet, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold.

Danser med statsråder

Dagbladet har gått gjennom den ferskeste medlemslista til Frimurerlogen i Norge.

Den viser at nærmere 50 personer titulerer seg enten som redaktører eller journalister.

Noen er pensjonister, men mange er aktive i norske aviser og i NRK.

Refser Bernander

I losjen finnes det journalister, særlig fra Schibsted-avisene i Akersgata, men også redaksjonelle ledere i lokalpressen i Norge.

En frimurer-journalist har også vunnet norsk presses gjeveste pris for kritisk og undersøkende journalistikk, SKUP-prisen

Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund er svært skeptisk til pressefolks deltakelse i lukkede fora.

- Jeg synes ikke pressefolk skal være med i slikt. Jeg har forståelse for at journalister og pressefolk ikke skal melde seg ut av samfunnet, men man bør sette grenser ved lukkede institusjoner og organisasjoner, sier Kokkvold.

Og han er ikke nådig når det gjelder John G. Bernanders takling av spørsmålet fra Dagbladet i går.

- Svaret han ga til Dagbladet om at han syntes det var et dumt spørsmål om han vil melde seg ut av Frimurerlogen er bekymringsfullt. Det tyder på at problemstillingen er ham helt fremmed. Det bør det ikke være for en som er sjefredaktør i NRK. Som pressemann skal han representere det åpne samfunn og det er helt sentralt i utøvelsen av yrket. Vi minner alle våre kilder og kontakter om at åpenhet er helt sentralt, påpeker Per Edgar Kokkvold.

God skole

Dagbladet har vært i kontakt med flere journalister som er frimurere. Ingen av dem ønsker å stå åpent fram. Likevel sier en om sitt forhold til frimureriet:

- Det er en jævlig god skole. Det gir faktisk en ganske god selvinnsikt. Og det at det er hemmelig, gjør at mange nettopp går og koser seg over det.

- Forstår du kritikken av sammenblandingen mellom journalistikk og frimureri?

- Måten det oppfattes på er et problem, men det som skjer der er ikke noe problem. Det er egentlig bare et køsystem. Møtene handler om opprykk, og så er det middag og festligheter etterpå. Det er opptaket det dreier seg om.

- Jeg har lurt på om jeg skal lage en bok, men det blir litt råttent, for da bryter du taushetsløftet, sier journalisten, som forbeholder seg retten til å være anonym.

FRIMURERKJENDISER: Se og Hør-sjefen Knut Haavik og NRK-stjernen Vidar Lønn-Arnesen hygger seg sammen i Da Capo på NRK. Ellers hygger de seg i Frimurerlogen.Foto: SCANPIX/RUNE LØNN-ARNESEN