Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK-sjefen lovpriste DJ Friendly i fjor. - Nå svarer han ikke engang på mailene mine

Norges mest populære DJ har siste arbeidsdag torsdag.

BLIR GÅRDBRUKER: Erik Eriksson, mannen bak navnet DJ Friendly og programmet «DJ Friendly» har sin siste arbeidsdag torsdag 21. januar. - Nå følger jeg drømmen, har kjøpt meg et småbruk og satser på. Foto: NRK
BLIR GÅRDBRUKER: Erik Eriksson, mannen bak navnet DJ Friendly og programmet «DJ Friendly» har sin siste arbeidsdag torsdag 21. januar. - Nå følger jeg drømmen, har kjøpt meg et småbruk og satser på. Foto: NRK Vis mer

- Jeg takket nei til en avskjedsmarkering.

Erik Eriksson (48), best kjent som DJ Friendly i NRK, fikk i fjor beskjed om at hans program, «DJ Friendly», gjennom 18 år skulle legges ned.

Sånt blir det bråk av.

- Enten måtte jeg slutte eller bli overført til NRKs eventavdeling i Oslo, sier den Stavanger-bosatte musikkjournalisten til Dagbladet.

Ny klagestorm Erik Eriksson valgte å si opp jobben han har hatt i over 20 år. Det førte til klagestorm på en programendring NRK aldri har opplevd maken til.

Og mer blir det:

Støttegruppa «Let the DJ play, he is Friendly!» sender nå inn et 31 siders brev til Kringkastingsrådet bl.a. basert på en spørreundersøkelse blant 1300 lyttere.

- Jeg er overveldet over tilbakemeldinger og responsen fra fansen, sier Eriksson.

Den trofaste fanskaren har ikke hørt den siste tonen fra DJ Friendly. Han lover å komme tilbake, enten med egen podcast og/eller i en eller annen radiokanal. For det mangler ikke på «friere» som ønsker seg den populære dj-en.

Var NRK-sjefens favoritt Skulle den massive klagestormen og de mange støtteerklæringene gitt ham jobben og sendeflata i NRK tilbake, ville Eriksson neppe takket ja. Han føler at broene er brent  - både fordi han selv har gått hardt ut og kritisert NRK, og fordi han er sterkt kritisk til sine radiosjefer for den behandlingen han har fått.

- I fjor uttalte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, da han møtte oss i NRK Rogaland, «at DJ Friendly var det kjekkeste musikkprogrammet han hørte på».

- Nå svarer han ikke engang på mailene mine, sier Eriksson.

- Jeg er veldig skuffet over flere av mine sjefer i NRK, men jeg er ikke engstelig for framtida. Støtten fra lytterne varmer, og jeg har flere ideer på hvordan jeg skal jobbe videre. Håper at jeg skal ha noe klart jeg kan presentere i løpet av neste måned, sier Eriksson til Dagbladet.

Svindyre avgifter Erik «DJ Friendly» Eriksson er opptatt av å lage et nytt programkonsept på en ordentlig måte. Reklamefinansiering frister ikke, så det kan bli et betalingssystem basert på en abonnementsløsning.

- Mange av lytterne har selv uttrykt at de gjerne betaler for å høre min musikk.

- Men det koster, vederlags- og rettighetsbyråene Tono og Fono krever sitt, på vegne av artistene. Jeg utelukker ikke at et to-tre timers program i uke gjennom et år kan koste halvannen million kroner i avgifter. Det er slike ting jeg undersøker, sier Eriksson.

38 mål og utedass Bruddet med NRK fører også til at en drøm han har hatt siden tenårene går i oppfyllelse. Erik Eriksson her i mer en 30 år drømt om et rødt hus på landet, og nå har han kjøpt et.

- Det ligger i Vegårdshei i Aust-Agder, har 38 mål tomt og utedass.

- Jeg elsker fiske i fjellvann og bekker, plukke bær og være i naturen. Å hogge ved, liker lyden av øksa som kløyver veden. Ingen hydraulisk vedkløyver her i gården. Har fisket i hundrevis av vann i Rogaland, nå skal jeg bli kjent med et nytt landskap, sier han.

Fra 1700-tallet Erik Eriksson må ha noen av de mest trofaste tilhengerne en radiostemme kan ha. To lyttere har kjøpt og gitt ham domenene Dj.Friendly.no og Radiofriendly.no. Da det ble kjent at han han har kjøpt seg et lite småbruk, dukket det enda mer uventet støtte.

- Et arkitektpar som ikke bor så langt unna småbruket har tilbudt meg arkitekthjelp, de stiller også opp på dugnad, sier han.

- Det er mye som skal gjøres på småbruket. Det er fra 1700-tallet, og det var ikke vært fastboende der siden 70-tallet. Jeg flytter ikke inn før snøen har gått. Det er ikke innlagt vann, så jeg har nok å gjøre.

Blomster og bier Den som tror at Erik Eriksson bare er en elektronikaentusiast og musikknerd som bare holder seg inne i mørket foran mikserpulten og platesamlinga, tar styggelig feil. Han er, som dere forstår, en ihuga friluftsmann som søker det gode liv.

- Jeg er fascinert av bier, og skal få meg bier som skal forsyne meg med egen honning. 

- Si meg, hvem kom først, blomstene eller biene? Det er sånne ting jeg lurer på. Jeg har tilgang på mye skog, så jeg regner med å selge ved, også. Har allerede sett på en traktor, sier «DJ Småbruker», som tar med seg bikkja på flyttelasset.

- En annen radiolytter i mitt nye nabolag har villsauer og geiter, så planene er å få noen geiter, også. Jeg vil være mest mulig selvhjulpen.

NRK-roser DJ Friendly NRKs tilsvar på saken kommer ikke fra kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, men fra radiosjef Marius Lillelien, som skriver:

- I likhet med kringkastingssjefen synes jeg DJ Friendly har levert gode programmer. Men det er verken hans eller min personlige smak som ligger til grunn for NRKs programpolitikk.

- NRK P3 må hele tida fornye seg for å være relevant for de som er unge i dag. Det er saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media