NRK-sjefen må møte i retten

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas må møte i retten i september. NRK-sjefen er tiltalt etter at en NRK-journalist filmet en drapsdømt i retten uten å ha innhentet samtykke først.

Innslaget ble vist i distriktssendingen Nordnytt 25. november 2004, samme dag som domsavsigelsen falt i den såkalte Kvæfjord-saken i Trondenes tingrett i Harstad. I innslaget vises den domfelte så vidt i bakgrunnen i forbindelse med et intervju etter domsavsigelsen.

Statsadvokaten ila Bjerkaas, som da var distriktsredaktør i NRK Troms og Finnmark, og journalisten, en bot på 10 000 kroner for at den tiltalte ble filmet uten at det var innhentet samtykke først. Begge nektet å vedta bøtene.

Den drapsdømtes forsvarer, advokat John Christian Elden, anmeldte på vegne av sin klient Bjerkaas og NRK. Nå må begge to møte i Trondenes tingrett 21. september, tiltalt for filming av domfelte uten samtykke, skriver Harstad Tidende.

Bjerkaas nektet å betale boten fordi han mener domfelte kom med på TV-innslaget ved et uhell. NRK-sjefen sier filmingen skyldtes uaktsomhet og ikke forsett, og mener dessuten at den domfelte ikke kan kjennes igjen på TV-bildene.

(NTB)

MÅ MØTE I RETTEN: Fordi NRK viste et opptak av en drapsdømt uten å innhente samtykke først. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
MÅ MØTE I RETTEN: Fordi NRK viste et opptak av en drapsdømt uten å innhente samtykke først. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer