NRK-sjefen var ikke informert om stuntet

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen forsvarer Folkeopplysningen.

DEBATT: Programleder i «Folkeopplysningen» Andreas Wahl møtte leder av Sosialistisk ungdom Andreas Sjalg Unneland i går. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange som har reagert på NRKs nyavslørte demokratistunt det siste døgnet, blant annet kunnskapsminister Jan Tore Sanner, kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, statsminister Erna Solberg og valgforsker Bernt Aardal.

- Dette er en sviktende vurdering av NRK, en fundamental svikt, vil jeg si, mente Aardal overfor Dagbladet i går.

Torsdag morgen stilte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen opp i Nyhetsmorgen for å svare på kritikken. Der forsvarer han «Folkeopplysningen», men samtidig innrømmer Eriksen at han ikke var informert om stuntet.

- Nei, jeg visste ikke om akkurat det stuntet. Jeg er ikke inne hvert enkelt program. Men dette er planlagt i lang tid og NRK-sjefer har vært involvert, sier han.

VAR IKKE INFORMERT: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VAR IKKE INFORMERT: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Kontroversiell metode

Eriksen var også tydelig på at han mener at målet med programmet er innenfor NRKs mandat.

- Det er åpenbart at metoden er kontroversiell og vi skal evaluere den, men dagen derpå er det mulig å reflektere litt. For når dette programmet sendes om noen måneder vil intensjonen og metodikken diskuteres på en annen måte. Vi har ikke for lite demokratirefleksjon i Norge, vi bør ha mer, legger han til.

Eriksen sier at hensikten med stuntet er å øve på kildekritikk.

- Vi vet at framveksten av ny teknologi åpner for muligheter til påvirkning og manipulasjon. Samtidig er det viktig å tydeliggjøre at ingen i publikum er utsatt for dette.

Opererte i skjul

I går ble kjent at det kjente programmet «Folkeopplysningen» i all hemmelighet og i lang tid har rettet falske nyheter mot ungdom ved Lillestrøm videregående skole. Målet var å få de unge til å stemme Senterpartiet i skolevalget via Facebook-siden «Klimastreik lillestrøm».

Først etter mange måneder med spredning av falske nyheter og etter at skolens valgurner var lukket, slapp NRK katta ut av sekken overfor elevene: «Klimastreik Lillestrøm» er drevet av «Folkeopplysningen». På Facebook-siden, som har litt over 100 følgere, er alle poster er blitt oppdatert med informasjon om at det hele er basert på falske nyheter.

Folkeopplysningen har også fått kjente bloggere til «å rope ulv». Influenser Kristine Ullebø støtter blant annet Senterpartiets ulvepolitikk i en video publisert på nettstedet.

- Må passe på

Erna Solberg mener at NRK gikk over streken.

- Jeg tenker at hensikten helliger ikke alle midler og det bør NRK tenke over. Det er viktig å se på fake news, men man må passe på som institusjon at man ikke setter sin egen troverdighet i tvil. Det gjør man når man går aktivt inn på denne måten. Her tenker jeg at det er gjort en feilvurdering, sa hun i går.

Programleder Andreas Wahl svarte i går på kritikken fra Solberg.

- Da er vi vel uenige, da. Jeg antar at vi er enige om at en av NRKs viktigste oppgaver er å beskytte og styrke demokratiet. Vi tror vi når ungdommen ved å gjøre dem oppmerksomme på hvilke krefter som ligger der for de som ønsker å påvirke gjennom et sånt prosjekt. Vi tror det gjør inntrykk på dem, sånn at de kan ta lærdom av det, sa Wahl til Dagbladet.

- Løper i flokk

Han rettet også skarp kritikk mot medias dekning idet stuntet ble kjent.

- Jeg lurer på hvem disse som reagerer er krenket på vegne av. Fordi ingen har spurt de det angår i første rekke, som er elevene. Hele media løper i flokk med de samme kildene som ikke kjenner til prosjektet, og som heller ikke var til stede da det ble avslørt. Det understreker at man kan ta en sak, ta et aktivt valg i hvilke kilder man ønsker å kontakte, og kaste saken rundt den ene eller den andre veien, mener Wahl.

Rektor Øivind Sørlie sa til Dagbladet i går at han fikk en henvendelse fra NRK om dette prosjektet i februar. Han forteller at han tok betenkningstid før han sa ja.

- For meg handler det om å sette fokus på noe som kan være ødeleggende for demokratiet - falske nyheter, falske profiler og bruk av sosiale medier. Så er spørsmålet hvor langt man skal gå for å sette fokus på dette, og der har jeg gått et stykke da, fortalte han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer