BER OM HØYERE LISENS: Thor Gjermund Eriksen, NRK-sjefen, vil ha 70 kroner mer fra hver lisensbetaler. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
BER OM HØYERE LISENS: Thor Gjermund Eriksen, NRK-sjefen, vil ha 70 kroner mer fra hver lisensbetaler. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

NRK-sjefen vil ha mer lisens

Vil øke lisensregninga med 70 kroner året.

(Dagbladet): Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ber om 70 kroner mer i lisensavgift. Det er det NRK selv som melder. 

Det kommer fram i det årlige lisensbrevet som kringkastingssjefen sender kulturdepartementet. Eriksen håper lisensøkninga kommer allerede neste år. 

- Ved utgangen av inneværende år er lønnskostnadene lavere enn de var for to år siden til tross for en generell lønnsvekst på mer enn sju år. Antall årsverk vil innen utgangen av 2015 være redusert med 300, sier Eriksen.

Bollekutt og andre boller NRK-sjefen ba om en lignende lisensvekst i fjor, men fikk først 0 kroner fra kulturministeren. Den summen fikk KrF og Venstre forhandla opp i regjeringsforhandlingene sent på høsten, og Eriksen fikk tilslutt 25 kroner ekstra per lisensbetaler.

Det var noe Eriksen uansett ikke sa seg fornøyd med, da det i realiteten var å regne som en lisensnedgang. Blant annet kutta han ut de populære fredagsbollene i nyhetsavdelinga

Nå vil han altså ha 70 kroner til, for å dekke inn noe av prisveksten i Norge:

- En slik vekst tilsvarer ikke kompensasjon for lønns- og prisvekst, men sammen med en fortsatt effektivisering av NRKs virksomhet vil dette sikre rammene for å opprettholde tilbudet til publikum, fortsetter han.

Konkurrere med HBO Dagbladet har tidligere vist at NRK er den dyreste allmennkringkasteren i Europa. Eriksen sier det trengs en oppjustering av lisensen for å holde stand mot konkurranse fra globale aktører som Netflix og HBO.

- Det er i dette landskapet NRK skal opprettholde sin posisjon som allmennkringkaster med norsk innhold med en kvalitet som kan måles mot det beste fra utlandet, påpeker han.

Fremskrittspartiet lovet å fjerne lisensen dersom de kom til makta. Arbeiderpartiet har derfor oppfordra irriterte lisensbetalere til å sende lisensen til regjeringspartiet.