VIL SELGE: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener NRKs bygg på Marienlyst er så umoderne at de bør selge det og bygge nytt.   Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
VIL SELGE: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener NRKs bygg på Marienlyst er så umoderne at de bør selge det og bygge nytt. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

NRK-sjefen vil selge Marienlyst

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen åpner for salg av det historiske bygget.

(Dagbladet): Eriksen ønsker å selge Marienlyst og bruke pengene på å bygge et nytt kringkastingshus et annet sted i Oslo.

- Det er fantastisk å være her på Marienlyst, men dette er ikke et moderne og framtidsrettet bygg. Vi driver et stort mediehus med helt spesielle behov. Da er det mest hensiktsmessig å bygge nytt, men hvis vi skal få dette til i løpet av åtte-ti år, så må vi ta tak i dette nå, sier Eriksen til Dagens Næringsliv.

Dagbladet skrev tidligere denne måneden om at NRK har startet prosessen med å finne seg et nytt kringkastingshus i Oslo etter nesten 70 år på Marienlyst.

2 milliarder - Det mest realistiske er vil være å realisere verdiene her, for å finansiere et nytt bygg som kan ivareta NRKs langsiktige behov, sier Eriksen til Dagens Næringsliv.

Meklere avisa har snakket med anslår at NRK kan få 2 milliarder kroner for byggene og tomta på Marienlyst i Oslo.

Hele kringkastingshuset er på over 115.000 kvadratmeter og er bygd ut over mange tiår. Bygget er tegnet av arkitekt Nils Holter, men har nå est ut til åtte ulike bygg og fløyer som krever titall millioner kroner i investeringer og oppvarming.

- Det er for lite fleksibilitet her i dag. Min bekymring er at vi bruker for mye ressurser på ombygginger og tilpasninger, lisenskroner som i stedet burde blitt brukt til utvikling av innhold, sier Eriksen til DN.

Bedre sikkerhet Under 22. juli-rettssaken kom det fram at Anders Behring Breivik hadde kartlagt hvor sentrale NRK-medarbeidere hadde kontorer. Strengere sikkerhet er derfor også et sentral argument for å bygge et nytt bygg.

— Dette er et bygg som er umulig å sikre ut fra dagens sikkerhetskrav. 22. juli var en påminnelse om at sikkerhet er noe vi må ta på alvor, sier Eriksen til avisa.

Han tror også at et OL i Oslo i 2022 kan påvirke flytteprosessen fordi NRK for eksempel kan sørge for etterbruken av et eventuelt nytt mediesenter.