NRK-sjefens ukjente gullavtale

Hans-Tore Bjerkaas kan innkassere over 12,3 millioner kroner de neste årene.

KAN SMILE BREDT:   Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas fratrer sin stilling i mars neste år. Går han av med pensjon da kan han forvente seg nærmere 700 000 kroner i året. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN SMILE BREDT: Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas fratrer sin stilling i mars neste år. Går han av med pensjon da kan han forvente seg nærmere 700 000 kroner i året. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I regjeringens forslag til statsbudsjettet 2013, redegjøres det for ansettelsesvilkårene i de heleide statlige selskapene som ligger under Kulturdepartementet.

Lønnsdetaljer for de daglige lederne i Den Norske Opera og Ballett, Nationaltheatret, Norsk Tipping og NRK er dermed offentliggjort.

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas (61) er den som tjener mest. Han har en årslønn på 2 147 418 kroner.

Det er over 247 000 kroner mer i året enn da han tiltrådte. Bjerkaas fikk nemlig ros da han i 2008 frasa seg 400 000 kroner i året i årslønn, og gikk ned fra 2,3 millioner kroner til 1,9 millioner.

Store deler av nedgangen er nå tilbake på lønnsslippen.

- Styret har justert opp min lønn tilsvarende tariffoppgjøret, sier Bjerkaas til Dagbladet.

God pensjonsavtale Pensjonsalderen for kringkastingssjefen er 60 år. Vanlig pensjonsalder i Norge er 67 år.

Dagbladets regnestykke

Ifølge statsbudsjettet har Bjerkaas «avtalt pensjonsalder 60 år med alderspensjon tilsvarende 70 pst. av pensjonsgrunnlaget».

Til Dagbladet opplyser Bjerkaas at hans pensjonsgrunnlag er 12 G. Grunnbeløpet i Folketrygden (1 G) er i dag 82 122 kroner i året.

Bjerkaas vil dermed få en pensjon på 689 825 kroner det første pensjonsåret. De to neste får han 68 prosent av 12 G, og årene etter får han 66 prosent av 12 G. Det tilsvarer henholdsvis 670 115 kroner og 650 406 kroner.

I august ble det kjent at han gir seg som kringkastingssjef da åremålsperioden går ut i mars neste år. Om Bjerkaas fortsetter sin yrkeskarriere etter det, har han ennå ikke bestemt seg for.

Ifølge avtalen får Bjerkaas full lønn ut året når han slutter i stillingen. Året etter får han ca. 700 000 i pensjon. De to neste åra får han til sammen over 1 340 000, og deretter får han rundt 650 000 kroner i pensjon årlig (se redegjørelse for tallene i faktaboks).

Den totale summen Bjerkaas vil få utbetalt i pensjon livet ut, blir dermed på over 10 160 000 kroner, dersom han blir 78,5 år. Det er gjennomsnittlig levealder for menn født på 50-tallet ifølge Statistisk sentralbyrå.

Legger man på full lønn ut fratredelsesåret, blir summen på over 12,3 millioner kroner.

- Den ordningen jeg har er veldig nøktern innenfor det som er beskrevet i Eierskapsmeldingen. Nøktern fordi andre kan beregne pensjonen utover 12 G. Når jeg går av med pensjon får jeg mellom 25-30 prosent av min nåværende lønn, sier Bjerkaas.

Ekspert Birger Myhr mener en pensjonsavtale lik Bjerkaas sin er svært god.

- VENTELØNN: Ved en eventuell oppsigelse vil sjef ved Nationaltheatret  Hanne Tømta få en ventelønn på inntil 12 måneder.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- VENTELØNN: Ved en eventuell oppsigelse vil sjef ved Nationaltheatret Hanne Tømta få en ventelønn på inntil 12 måneder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Den er veldig høy. Veldig få har 700 000 eller mer utbetalt i årslønn, og da er det ikke vanskelig å tenke seg til at det er ekstremt mye å få i pensjon. Da har man til smør på brødet, sier Myhr i Pensjonseksperten.

Etterlønn i to år Administrerende direktør i Den Norske Opera og Ballett AS, Tom Remlov (63), har en årslønn på 1 400 000 kroner.

Ifølge statsbudsjettet får han to år med etterlønn ved åremålsperiodens utløp. Den er 100 prosent av lønnen uavhengig om Remlov mottar andre inntekter i denne perioden.

- Jeg synes det er forståelig i en stilling som dette. Tanken bak etterlønnsordningen er, så vidt jeg har skjønt det, å dekke rommet mellom overgangen til en annen stilling. Karantenetid kan være nødvendig etter en slik stilling, sier Remlov.

Sjef ved Nationaltheatret, Hanne Tømta (44), har en årslønn på 1 122 680 kroner.

Ved en oppsigelse vil Tømta få en ventelønn opp til 12 måneder. Denne vil avkortes ved overgang til annet lønnet arbeid.

FÅR ETTERLØNN I 2 ÅR: Administrerende direktør ved Den Norske Opera og Ballett AS, Tom Remlov.

Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
FÅR ETTERLØNN I 2 ÅR: Administrerende direktør ved Den Norske Opera og Ballett AS, Tom Remlov. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer