<strong> ÅPEN FOR DEBATT:</strong>  NRK ga nyhetsanker Siv Kristin Sællmann beskjed om å ikke gå med kors etter seerklager, noe som første til sterke reaksjoner i går. Nå vil de diskutere retningslinjene internt. Foto: Caroline Teinum Gilje / Vårt Land
ÅPEN FOR DEBATT: NRK ga nyhetsanker Siv Kristin Sællmann beskjed om å ikke gå med kors etter seerklager, noe som første til sterke reaksjoner i går. Nå vil de diskutere retningslinjene internt. Foto: Caroline Teinum Gilje / Vårt Land Vis mer

NRK skal gjennomgå retningslinjene rundt bruk av hijab og kors

- Det er naturlig at vi tar en diskusjon om det internt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går ble det kjent at nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann i NRK ble bedt av ledelsen om å la være å bruke et smykke med gullkors på TV. Det var avisa Vårt Land som først omtalte saken.

Sællmann sa til Dagbladet at det på ingen måte var noen konflikt mellom ledelsen i NRK og henne, men at hun synes det er provoserende at folk hjemme i stua vil diktere hva folk på skjermen skal ha på seg.

Hun ønsker imidlertid en saklig debatt om hvor grensen skal gå for hva som anses som nøytral bekledning på tv-skjermen velkommen.

- Jeg har et inderlig ønske om å fremstå som nøytral i mitt yrke som journalist (...). Jeg hadde ikke på meg dette smykket for å provosere noen, men jeg synes det er helt greit med en debatt rundt dette, sa hun.

Åpen for debatt Også nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, og generalsekretær i Norsk presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, mener en debatt om dette er på sin plass.

- Dette er i utgangspunktet en lite komplisert sak, men det reiser en veldig interessant problemstilling. Hvert enkelt mediehus bør tenke nøye igjennom hvilken praksis de ønsker å ha på dette temaet og det bør absolutt være noen nedskrevne regler om det i hvert enkelt mediehus, sier Stavrum.

Hun understreker at det i utgangspunktet ikke finnes klare presseetiske regler rundt temaet. I Vær Varsom-plakaten heter det at hver «enkelte medarbeider må verne om sin integritet og troverdighet for å kunne opptre fritt og uavhengig».

- Men verner man om sin integritet ved å bære kors eller ved å ikke gjøre det? Problemstillinger rundt dette er verdt å diskutere, sier Stavrum til Dagbladet. 

I Sverige er det ikke lov for nyhetsankere i den svenske statskanalen Sveriges Television å bruke hodeplagget hijab, som gjerne sees som et religiøst hodeplagg knyttet til islam.

Tidligere i år sa programdirektør Per Arne Kalbakk i NRK til Kampanje at NRK foreløpig ikke har tatt stilling til om det er greit at deres nyhetsankere bærer hijab.

- Det er greit for reportere å ha på seg hijab. Men det er et særskilt krav til nøytral klesdrakt for nyhetsprogramledere, så det trenger vi nok å gå en runde på hvis problemstillingen dukker opp, sa Kalbakk til Kampanje.

Til Dagbladet mener imidlertid Per Arne Kalbakk at det alltid har vært klare regler på at nyhetsprogramledere skal være særskilt nøytrale i NRK, fordi de skal fremstå som nøytrale nyhetsformidlere - uavhengig av livssyn.

- Det gjelder for alle typer religiøse symboler - alt fra kors, kastemerke eller hijab. Det gjelder også andre symboler, som for eksempel flagg eller dødningskaller, sier han.

Han mener gårsdagens sak rundt Sællmanns smykke viser at det er stort engasjement rundt temaet og at det er en spennende debatt å ta.

- Det er mulig at verden er et litt annet sted nå og at vi bør se på våre retningslinjer rundt dette, sier han.

- Vil diskuteres internt I går ble det kjent at NRK ikke reagerte på nyhetsankerets smykke før det kom inn seerklager.

- Er det et tegn på at NRKs retningslinjer ikke følges opp like godt i praksis?

- Det er sjeldent at dette er en problemstilling, og i de fleste tilfeller er det nyhetsankerne selv som passer på at de kler seg nøytralt. Nå som dette har blitt et tema er det naturlig at vi tar en diskusjon om det internt. Det kommer vi nok til å gjøre, men det er ikke sikkert vi kommer til å endre praksis av den grunn.

Stavrum sier til Dagbladet at hun ikke synes det er rart at NRK ikke reagerte på halssmykket før de fikk inn klager.

- Et kors er både en naturlig del av vår naturlige kristne kulturarv og har i tillegg vært et motesymbol i flere år. Det er mer naturlig for oss enn for eksempel andre symboler, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer