Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

NRK

NRK skal være Norges store kulturbygger. Men hvor blir det av kulturen?

Kultur i knipe.

KULTUR: NRK har muligheten til å nå bredere og å gå dypere. Men gjør de det? Foto: Scanpix
KULTUR: NRK har muligheten til å nå bredere og å gå dypere. Men gjør de det? Foto: Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«For øvrig viser analysen at NRK hadde mindre kulturstoff enn tidligere analyser har vist».

Denne uka la Medietilsynet fram rapporten «NRKs bidrag til mediemangfoldet». Oppdraget fra kulturdepartementet var å vurdere statskanalens innvirkning på mediemarkedet. Nærmere bestemt hvordan nettdekningen til NRK bidrar til mediemangfold, eventuelt stikker konkurransemessige kjepper i hjulene til kommersielle aktører. Rapporten skapte hissig stemning i resten av Medie-Norge. Med god grunn. Men uavhengig av det, da jeg leste den kvantitative analysen av NRKs innhold var det altså en setning jeg bet meg merke i: «For øvrig viser analysen at NRK hadde mindre kulturstoff enn tidligere analyser har vist».

Det er jo alltid greit å få egne antakelser bekreftet:

I NRK blir kulturstoffet tilsynelatende bare mer og mer nedprioritert.

Og da snakker jeg ikke om det de produserer selv av kultur og kulturinnhold, man kan lett argumentere at alt som skjer på NRK er kultur, jeg snakker om deres journalistiske dekning av det norske og internasjonale kulturlivet.

Ta Kulturnytt, for eksempel. Da programmet ble lansert i 1993 var det tjue minutter kultur fra 07:30 til 07:50. Men NRK hadde trua. Etter hvert ble det laget eget tv-program, og for bare noen år siden var det to sendinger på 25 minutter to ganger daglig. Men i 2014 ble ettermiddagssendingen lagt ned. Og en eller annen gang i løpet av fjoråret ble Kulturnytt faset ned fra program til en programpost på 15 minutter under morgensendingen. Statskanalens hovedarena for kulturnyheter, kulturdebatt og anmelderi er med andre ord vingeklippet.

I NRKs allmennkringkasterregnskap for 2017 kan man se fordelingen av saker publisert på NRK.no. Av til sammen 50 209 saker som gikk ut på nettsida er 1438 gitt merkelappen «kultur og underholdning». Det er mindre enn bolkene «Sapmi» (1501), «Sport» (3561) og «NRK Super» (3606).

Nå vet jeg selvfølgelig at kulturstoff diskuteres på mange måter og i mange flater i hele NRK-systemet. Det er kulturintervjuer på «Skavlan», analyser i «Studio 2», historier i egne dokumentarprogrammer. Men akkurat nå har verken NRK1 eller NRK2 egne programmer dedikert til litteratur, film, musikk, teater eller kunst. Spesialistenes tid er åpenbart forbi. Det synes jeg er trist.

Dette er ei tid der flere av landets kulturredaksjoner har stått overfor kutt. Folk konsumerer kultur som aldri før, men kulturtrykket og diskusjonen har minsket. Derfor er det viktig at NRK tar et særegent ansvar når det kommer til å opprettholde temperaturen og engasjementet i den norske kulturdebatten. At de graver i kulturbudsjettene, bedriver velbegrunnet kritikk av norske kulturuttrykk, finner nyheter og jobber for å «formidle norsk kultur og en bred variasjon av norske kunstuttrykk fra mange ulike kunstnere, uavhengige miljøer og kulturinstitusjoner», som det står i paragraf 17 av NRK-plakaten.

Det er det ikke lett å gjøre på bare 15 minutter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!