Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

NRK skaper forvirring om munn-til-munn innblåsninger

Hjerte-Lungeredning med kombinasjon av brystkompressjoner og innblåsninger, er fortsatt anbefalt medtode for gjenoppliving.

Foto: Stein Bjørge / NTB Scanpix
Foto: Stein Bjørge / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

NRK Vestfold slår i dag opp en sak «Anbefaler ikke lenger munn-til-munn» om at Hjerte-Lungeredning (HLR) kan utføres uten munn-til-munn-innblåsninger. Frustrasjon og forvirring er resultatet. Folk blir usikre på hva som gjelder, og det kommer mange henvendelser til Norsk førstehjelpsråd (NFR) og Norsk Resuscitasjonsråd (NRR)

Riktignok anbefales forenklet-metoden med kun brystkompressjoner dersom innringer til 113 ikke har lært, eller er villig til å utføre tradisjonell HLR.

Det er bedre for en pasient å bare få brystkompresjoner, om alternativet er ingen gjennopplivningsforsøk før ambulansen kommer. Vi vet at hvert minutt er dyrebart.

Artikkelen til NRK viser til de korrekte anbefalinger fra Norsk Resuscitasjonsråd, men det står som en kommentar helt nederst i artikkelen og folk flest får bare med seg overskriften.

Retningslinjene som gjelder med 30 brystkompressjoner og to innblåsninger er i samsvar med European Resuscitation Council sine retningslinjer. Bakgrunnen for retningslinjene er et bredt forsknings- og fagmiljø.

Allerede i 2008 sendte Norsk Førstehjelpsråd og Norsk Resuscitasjonsråd ut pressemelding for å motvirke at munn-til-munn-innblåsinger ble undervurdert ved opplæring i HLR. I 2012 kom igjen en artikkel som mente dette var anbefalingen og ny pressemelding kom fra NFR/NRR. Likevel ser vi at vinklingen i dagens NRK-artikkel fremhever dette som anbefalt.

Bakgrunnen for artikkelen er fordi AMK i Vestfold og Telemark som har gjort en lokal tilpasning i sitt område. Påstanden er at dette vil gagne befolkningen og øke overlevelsen.

Det er ikke faglig begrunnelse for en slik påstand. Medisinsk Index og øvrige AMK-sentraler stiller innringer spørsmål om de har lært HLR, og dersom de har det, blir de bedt om å utføre både brystkompressjoner og munn-til-munn-innblåsninger. Artikkelen i NRK viser også til at det ville være direkte feil å ikke gjøre innblåsninger dersom det gjelder barn, drukning, kvelning eller andre hypoksiske årsaker til hjertestansen.

Ellers viser forsøk og forskning at oksygenreservene er tomme i løpet av kort tid og at tilførsel av oksygen derfor er nødvendig etter 5-6 minutter.

Vi oppfordrer derfor alle til å ta kurs, slik at de lærer både innblåsninger og brystkompressjoner. Praksis på kurs vil kunne hjelpe deg til å utføre HLR dersom du opplever at noen får hjertestans. Bare om alternativet er at du ikke klarer å utføre innblåsninger vil «kun brystkompressjoner» være alternativet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media