NRK skaper forvirring om munn-til-munn innblåsninger

Hjerte-Lungeredning med kombinasjon av brystkompressjoner og innblåsninger, er fortsatt anbefalt medtode for gjenoppliving.

Foto: Stein Bjørge / NTB Scanpix
Foto: Stein Bjørge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NRK Vestfold slår i dag opp en sak «Anbefaler ikke lenger munn-til-munn» om at Hjerte-Lungeredning (HLR) kan utføres uten munn-til-munn-innblåsninger. Frustrasjon og forvirring er resultatet. Folk blir usikre på hva som gjelder, og det kommer mange henvendelser til Norsk førstehjelpsråd (NFR) og Norsk Resuscitasjonsråd (NRR). 

Riktignok anbefales forenklet-metoden med kun brystkompressjoner dersom innringer til 113 ikke har lært, eller er villig til å utføre tradisjonell HLR.

Det er bedre for en pasient å bare få brystkompresjoner, om alternativet er ingen gjennopplivningsforsøk før ambulansen kommer. Vi vet at hvert minutt er dyrebart.

Artikkelen til NRK viser til de korrekte anbefalinger fra Norsk Resuscitasjonsråd, men det står som en kommentar helt nederst i artikkelen og folk flest får bare med seg overskriften.

Retningslinjene som gjelder med 30 brystkompressjoner og to innblåsninger er i samsvar med European Resuscitation Council sine retningslinjer. Bakgrunnen for retningslinjene er et bredt forsknings- og fagmiljø.

Allerede i 2008 sendte Norsk Førstehjelpsråd og Norsk Resuscitasjonsråd ut pressemelding for å motvirke at munn-til-munn-innblåsinger ble undervurdert ved opplæring i HLR. I 2012 kom igjen en artikkel som mente dette var anbefalingen og ny pressemelding kom fra NFR/NRR. Likevel ser vi at vinklingen i dagens NRK-artikkel fremhever dette som anbefalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer