Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

NRK-skatten

NRK-skatten er litt skummel

Som Pompel og Pilt.

Reparere! Pompel og Pilt skremte livskiten av hel generasjon NRK-"seere. Foto: Bård Ek
Reparere! Pompel og Pilt skremte livskiten av hel generasjon NRK-"seere. Foto: Bård Ek Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg hadde akkurat flyttet inn i min første leilighet. Bodd der noen måneder, da det ringte på døra. Jeg var hjemme fordi jeg var syk, og åpnet døra litt uforvarende. Der sto det en eldre mann.

- Morn, sa han.- Det er lisensmannen. Har du TV?

Hjertet sank ned i studentmagen som de siste dagene hadde levd på ris og ketchup. Ja, jeg hadde tv. Nei, jeg hadde ikke betalt lisens. Ikke kan jeg lyve folk opp i ansiktet, heller. Lisensmannen dro fram blokka, skrev ned navn og fødselsdato.

- Åh, jasså, jeg ser du er stjernetegnet vær? Det er kona mi også, sa han og humret litt.

- Vi sier du fikk tv i forrige måned, vi.

Nå er det slutt med å få hyggelige gamle menn på døra. Da kulturminister Trine Skei Grande la fram den lenge etterlengtede mediemeldingen, eller «Meld. ST. 17: Mangfald og armlengds avstand - Mediepolitikk for ei ny tid» fredag, var det ingen tvil om at tv-lisensen var død. NRK hadde allerede meldt fra om at lisenskontoret i Mo i Rana nedlegges. De 92 millionene i året NRK bruker på å administrere og innhente tv-lisensen kan nå brukes på andre ting.

Istedet vil regjeringen innføre en NRK-skatt for alle. Du vil ikke lenger slippe unna om du har plombert tv-en eller hevder du bare hører på svisker på Radio Norge. Nå skal også du finansiere «Nytt på Nytt» over skatteseddelen.

Summen vil variere avhengig av inntekt, men ha et tak på 1700 kroner i året.

Med regjeringens forslag blir det med andre ord:

Veldig billig for de som har minst.

Ganske mye billigere for enkeltpersoner som tidligere betalte lisensen alene.

Litt dyrere for husstander med to eller flere skattekvalifiserte medlemmer.

Mye dyrere for dem som hittil har sluppet billig unna.

En del av dette er klokt. I den moderne medievirkeligheten er kringkastingsavgiften like teknologisk utdatert som discmanen jeg bar i lomma gjennom hele nittitallet. TV-lisensen traff også de som har minst hardest. I den nye ordningen vil det i enda større grad være fellesskapet som betaler for NRK. Allmennkringkasteren folk elsker, eventuelt elsker å hate, men som uansett er med på å gi oss et unikt mediemangfold i Norge.

Nå er det selvfølgelig flere problematiske aspekter ved NRKs massive størrelse og finansiering. Spesielt når man ser på den norske mediebransjen som helhet. NRK har med rette fått kritikk for å trampe over andre i manesjen. Det er mange, meg selv inkludert, som mener at deler av NRKs enorme pengepott kunne kommet bedre til nytte hos andre medieaktører. En slik diskusjon er naturlig å ta i forbindelse med mediemeldingen, men jeg skal la den ligge i denne omgang og heller se på NRK isolert.

En finansiering over skatteseddelen vil ha flere fordeler, skisserer mediemeldingen. Administrasjonskostnadene vil tas av skatteetaten. Folk vil i mindre grad hisse seg opp over regningene de får i posten. Ja, kanskje vil de til og med glemme at de er med på å finansiere kringkasteren.

Ute av syne, ute av sinn!

Men det er ett stort ankepunkt. Et ankepunkt som jeg mener ikke behandles godt nok i meldingen, selv om den heter «Mangfald og armlengds avstand». NRKs grunnleggende avhengighet. Uansett hva som er tittelen på mediemeldingen, vil NRK miste noe av sin autonome kraft som en post i statsbudsjettet. Da Rimmereid-utvalget for tre år siden utredet ulike finansieringsmodeller for NRK anså de skattemodellen som den som i størst grad ville svekke kringkasterens uavhengige stilling og skape mest usikkerhet for NRK. Kulturdepartementet fnyser av denne bekymringen i mediemeldingen. De konstaterer at en NRK-skatt ikke vil medføre «en mindre uavhengig stilling for NRK». Og selv om de har flere forslag til tiltak og løsninger, skulle jeg gjerne sett en mer grunnleggende begrunnelse for hvorfor de mener det er slik.

For jeg er ikke bekymret for at noen skal presse NRK politisk. Jeg er bekymret for at noen skal oppdage at NRK er en kjempestor pengesekk og ønske å bruke pengene på noe helt annet. Om vi for eksempel skulle gått på en ny Helge Ingstad. Kringkastingssjefen er også bekymret:

– Fra enkelte andre land har vi sett at finansiering over statsbudsjettet har gitt mindre stabilitet og brå skifte både med tanke på oppdrag og økonomi. (...) NRKs redaksjonelle selvstendighet er helt fundamentalt for at NRK skal ha tillit hos folk. Nettopp fordi NRK er 100 prosent eid av staten og kulturministeren er generalforsamling, er vi sårbare, sa Thor Gjermund Eriksen i en pressemelding fredag.

Så NRK-skatten er litt som Pompel og Pilt. Jeg liker den. Den har mange gode sier. Men den er også litt skummel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!