DEBATT

Debatt: Medier

NRK skjermes mens resten av Medie-Norge blør

I den stormen som nå herjer i mediebransjen begynner NRK og dets finansiering å bli dypt problematisk.

«SUBSIDIERES»: Staten subsidierer NRK på bekostning av de andre aktørene i Medie-Norge, mener artikkelforfatteren. Foto: Stian S. Møller /  Gonzales Photo / NTB Scanpix 
«SUBSIDIERES»: Staten subsidierer NRK på bekostning av de andre aktørene i Medie-Norge, mener artikkelforfatteren. Foto: Stian S. Møller /  Gonzales Photo / NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Oljearbeidere har de siste par årene vært en gruppe som har vært meget hardt prøvet og blitt symbolet på de tøffere tidene Norge nå står i.

MEDIEPOLITISK TALSMANN: Ib Thomsen (Frp).
MEDIEPOLITISK TALSMANN: Ib Thomsen (Frp). Vis mer

Men det finnes også en annen hardt prøvet gruppe som ikke i samme grad har tatt overskriftene. I motsetning til de som jobber i oljen har de heller ingen nylig gullalder bak seg med høye priser på hva de selger. Nei, her har det vært en vedvarende årelating som har gått over lang tid – og som dermed nesten har blitt umerkelig og en slags normaltilstand. Jeg snakker selvsagt om journalistene og de ansatte i mediebransjen. Senest deprimerende godt illustrert gjennom det brutale kuttet i TV2 i forrige uke, som resulterte i at 177 mennesker må finne noe annet å gjøre.

Tidligere var NRKs særstilling og lisensfinansieringen mer et spørsmål av prinsipiell karakter. I den stormen som nå herjer i mediebransjen begynner NRK og dets finansiering å bli dypt problematisk. NRK nyter svært godt av en stabil inntekt på rundt fem milliarder kroner årlig i form av kringkastingsavgiften. Mens andre mediehus har måttet kutte kraftig, har NRK hatt en flat til svak økning i antall journalister siden finanskrisen, og nå er over hver fjerde journalist faktisk ansatt i NRK.

Det er ikke søkt å hevde at slik situasjonen nå er, så subsidierer staten NRK på bekostning av de andre aktørene i Medie-Norge. Er dette god politikk i et mediemangfoldsperspektiv?

Jeg har tidligere tatt til orde for at NRKs lisensfinansiering er overmoden for utskifting og at en abonnementsmodell i større grad vil sørge for at NRK konkurrerer på likere vilkår med andre mediehus. For en konkurrent er de så definitivt. En annen løsning er å la deler av pengene som i dag går til NRK gjennom kringkastingsavgiften inngå i en pott som flere medier kan søke på, gitt at de oppfyller oppgaver som faller inn under allmennkringkastingsoppdraget.

De tankene er jeg heller ikke alene om. I et innlegg på mediedebatt.no tidligere i år skriver Dagbladets John Olav Egeland blant annet: «Men det er overmodent å reformere dagens støttesystem og avgiftsprivilegier. Den ensidige konsentrasjonen om NRK må erstattes av et bredere utsyn med en tilsvarende spredning av midler til journalistikk.»

Nå subsidierer vi Norges desidert største mediehus med stabile inntekter, mens andre må kutte dramatisk. Det er konkurransevridende og urettferdig, og vil på sikt i verste fall føre til en mindre mangfoldig norsk mediebransje.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer