- NRK skulle være sterkt imot det

Fredrik Skavlan om hvorfor han slutter som programleder i «Først & sist».

(Dagbladet.no): Etter å ha vært NRKs mest populære program de siste ti årene, bekrefter i dag kanalen at «Først & sist» er inne i sin siste sesong med Fredrik Skavlan i programlederstolen.

Ifølge prosjektleder Charlo Halvorsen var det Fredrik Skavlan selv som bestemte seg for å gi seg. I en mail til Dagbladet.no forklarer Skavlan hvorfor.

- Jeg bestemte meg for to ting da jeg begynte med dette. Det ene var at når jeg sluttet skulle det fremdeles være moro, og at NRK skulle være sterkt imot det. Sånn ble det heldigvis, skriver Skavlan.

«Først & sist» debuterte på norske tv-skjermer 11. september 1998 og har hatt stjerner som Bill Clinton, Paul McCartney, Robbie Williams og Desmond Tutu på besøk. NRK ønsker ikke å uttale seg om det er et nytt talkshow som kommer til å erstatte «Først & sist» sin plass i den berømmelige Gullrekka.

Selv er Skavlan usikker på hva han skal gjøre videre.

- Hva jeg skal gjøre aner jeg egentlig ikke. Men jeg har kjent en slags rastløshet etter å bevege meg videre, prøve nye ting, skriver han.

Før Fredrik Skavlan begynte i NRK, jobbet han som journalist, redigerer og illustratør i Dagbladet. TV-karrieren begynte med «Absolutt» på NRK2 i 1996. «Først & Sist» fulgte i 1998, og har i år hatt et seertall rundt millionen.

- «Først & sist» har vært et eventyr, og et program som bare kunne blitt muliggjort av NRK. Det jeg skal savne mest er nok redaksjonen min - stort sett de samme siden vi begynte, skriver Skavlan.

Fredrik Skavlan gir seg som programleder av «Først & sist». Her fra da «Først & sist» feiret program nummer 100. Foto: Daniel Sannum Lauten
Fredrik Skavlan gir seg som programleder av «Først & sist». Her fra da «Først & sist» feiret program nummer 100. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer