Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rybak vant Melodi Grand Prix

NRK slår tilbake mot kritikken:
-Dette er en svært drøy påstand

NRK ble kritisert for å ha favorisert Alexander Rybak under den norske MGP-finalen. Rebecca Thorsen sier hun ikke føler seg overkjørt.

VANT IGJEN: Se vinnerintervjuet med den ferske MGP-vinneren Alexander Rybak. Video: Anita Arntzen Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Unge Rebecca var sjanseløs. Den 12 år eldre MGP-kongen Alexander hadde vunnet lenge før showet startet», skriver David Stenerud, redaksjonsleder i Dagsavisen, i en kronikk i samme avis.

Han mener NRK bevisst ga Alexander Rybak fordeler i den norske MGP-finalen, hvor han til slutt gikk av med seieren lørdag​.

- Jeg ble mer og mer provosert, for Rybak fikk den ene fordelen etter den andre. Vi vet at NRK jobber sånn, men da Rebecca i den siste intervjurunden bare fikk spørsmål om hvor flink Rybak er, ble det grovt, sier Stenerud, til Dagbladet.

- Hun måtte pent stille seg i skyggen etter å ha gjort den bragden det er å komme så langt opp i Melodi Grand Prix. Og så skulle det bare dreie seg om MGP-kongen Alexander Rybak, sier han.

- En svært drøy påstand

Stig Karlsen, prosjektleder og musikkansvarlig i MGP, kjenner seg ikke igjen i påstandene om at NRK favoriserte Rybak, og ga ham fordeler.

- Dette er en svært drøy påstand som ikke har noen rot i virkeligheten. Alle som har vært innenfor redaksjonens fire vegger er kjent med at vi har stort fokus på rettferdighet i konkurransen, og at dette diskuteres grundig i alle valg vi tar, sier Karlsen til Dagbladet.

KOM LANGT: Rebecca Thorsen sier hun ikke føler seg dårlig behandlet på noen som helst måte. FOTO: NTB scanpix
KOM LANGT: Rebecca Thorsen sier hun ikke føler seg dårlig behandlet på noen som helst måte. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Overkjørte Rebecca

I kronikken trekker Stenerud fram at da finalisten Rebecca Thorsen (19) snakket med programlederne mens avstemningen pågikk, ble hun spurt om hva hun syntes om Rybak. Rybak fikk derimot ikke spørsmål om hva han syntes om Rebecca. I tillegg hadde NRK gitt Rybak den gjeve sisteplassen i låtrekkefølgen.

REPRESENTERER NORGE: Alexander Rybak gikk av med seieren under den norske finalen i Melodi Grand Prix, og skal representere Norge i den internasjonale finalen i Portugal i mai. FOTO: NTB scanpix
REPRESENTERER NORGE: Alexander Rybak gikk av med seieren under den norske finalen i Melodi Grand Prix, og skal representere Norge i den internasjonale finalen i Portugal i mai. FOTO: NTB scanpix Vis mer

«Det er virkelig ingen tvil om at det er en fordel å synge sent, og aller gjevest å synge aller sist», skriver han, og lister opp hvordan det har gått med artister som har sunget sist de siste ti årene.

  • I åtte av de ti siste finalene har en av de tre siste låtene vunnet.
  • Sistelåt har kommet på pallen i seks av finalene, vunnet tre.
  • Seks av vinnerne de siste ti årene har sunget sist i gullfinalen».

- Det er vanskelig å spekulere i motivene, men det blir ikke en fair konkurranse av dette. Når NRK gjør det sånn må de passe på at de ikke blir tatt av sin egen dramaturgi, så alt handler om Alexander Rybak, og de overkjører en 19 år gammel jente som har kommet seg helt til til toppen i MGP, sier han.

Kritiserer juryordningen

Under den norske finalen teller stemmene fra en internasjonal fagjury femti prosent, når man skal velge de fire gullfinalistene. I gullduellen etterpå er det kun det norske folk som bestemmer.

Før finalen kom managerene til Vidar Villa og Ida Maria med kritikk av den hemmelige juryordningen. Rett etter finalen ble det klart hvem jurymedlemmene er.

Juryordningen bestod av fire vesteuropeiske og fem østeuropeiske juryer, i tillegg til en jury fra Israel. Dette reagerer Stenerud på. Han mener det var forutsigbart at Rybak innkasserte stemmene fra fire av de fem tidligere østblokklandene.

- Jeg synes juryen er litt skjevt satt sammen. Den har dårlig representasjon fra Sør-Europa og er overrepresentert i Øst-Europa, mener jeg, sier han.

I tillegg mener han NRK har favorisert Rybak når det kommer til sceneshowet.

- NRK har gitt han pyro-effekter, grafikk og dansere. Rebecca hadde et bilde på skjermen. Så kan NRK godt si at de ikke gjorde det for at han skulle vinne, men for å gi et best mulig show, sier Stenerud, som mener at også dette ga Rybak en fordel.

- Ikke nødvendigvis en fordel

Stig Karlsen, prosjektleder og musikkansvarlig i NRK, er ikke enig i at det nødvendigvis er en fordel å spille sist.

Han peker på at den første låten, «You got me» med Stella Mwangi og Alexandra Rotan, og den andre låten, «Talk to the Hand» med Alexander Walmann, gikk rett videre i konkurransen.

- Da ti artister hadde blitt til fire, ble stemmene nullstilt og alle kunne stemme på nytt. Vi har tillit til at det norske folk klarer å forholde seg til fire låter som avspilles på nytt i form av videosammendrag. Vi trenger ikke å gå mange år tilbake for å finne en vinner som hadde startnummer én i rekkefølgen, nemlig Tooji med låta «Stay», sier Karlsen.

Han legger til at TV-produsenter ofte legger favoritten til sist, for å holde på publikums interesse.

- Derfor kan det se ut som det er en fordel å spille sist, fordi storfavoritten er storfavoritt av en grunn, og derfor også av og til vinner, sier Karlsen.

Han presiserer også at selve fremføringene er utviklet etter ønskene til artistene og i samarbeid med dem.

- Føler meg ikke dårlig behandlet

MGP-finalist Rebecca Thorsen selv sier til Dagbladet at hun er strålende fornøyd med andreplassen, og at hun ikke føler at hun ble overkjørt.

- Jeg tenkte ikke over at noe var urettferdig på lørdagen, og synes NRK gjorde en utrolig god jobb gjennom hele MGP-prosessen. Jeg føler meg ikke dårlig behandlet på noe som helst vis, og er kjempefornøyd med lørdagens resultat og takknemlig for hele opplevelsen, sier Thorsen.

Hun legger til at dersom man ser på stemmetallene, lå Rybak godt over hennes antall stemmer.

Alexander Rybaks manager, Mari Rustad, gir denne kommentaren til saken, i en e-post til Dagbladet: «Vår opplevelse er at hele MGP-redaksjonen har strukket seg langt for å imøtekomme hver enkelt artist sine ønsker og behov opp mot finalen i Oslo Spektrum.»

- Det norske folk bestemmer

I motsetning til Stenerud, reagerer ikke Morten Thommassen, leder i den Norske Melodi Grand Prix-klubben, så mye på årets MGP-finale. Han tror grunnen til at Rebecca fikk spørsmål om Rybak, og at han ikke fikk spørsmål om henne, kun har å gjøre med stress hos programlederne.

- De burde ha stilt samme spørsmål til begge to. Men dette var et stress-spørsmål, fordi du ikke kan lage et ordentlig manus på slutten av sendingen. Man vet jo ikke hvem som kommer til finalen, sier Thomassen.

Han mener det var et naturlig valg å ha Rybak som siste artist.

- Alle synes det er en fordel å synge sist. Du husker nummer ti bedre enn nummer en, stort sett. Samtidig er sistemann ut en av favorittene, og de venter med godsakene til slutt, sier Thomassen.

Selv om den internasjonale juryen har påvirkning på hvem som gå videre, mener han dette ikke hadde stor påvirkning på kåringen av vinneren.

- Uansett var det det norske folk som bestemte hvem som skulle vinne. Han kunne få toppscore av juryen, men de har ikke makt i avgjørelsen i gullfinalen. Alexander Rybak hadde ikke vunnet bare med disse stemmene. Det er uansett det norske folk som bestemmer, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!