DE UTVALGTE: Blant nærmere 500 søkere til årets sesong av programmet «Trekant», var det Benjamin Mathias Silseth (fra venstre), Johanna Djena Bråthen Zamble og Even Jørs som ble valgt ut. Bare Benjamin gikk jobben gjennom ordinær søknad. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
DE UTVALGTE: Blant nærmere 500 søkere til årets sesong av programmet «Trekant», var det Benjamin Mathias Silseth (fra venstre), Johanna Djena Bråthen Zamble og Even Jørs som ble valgt ut. Bare Benjamin gikk jobben gjennom ordinær søknad. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

NRK-slektning fikk «Trekant»-jobb

- Det er en fordel å kjenne folk og ha ei kusine i NRK, sier P3 Ung-sjef Håkon Moslet.

(Dagbladet): I fjor gikk «Trekant» sin seiersgang på skjermen. Sex-programmet er det mest sette på NRK 3 noensinne, og de fire første episodene av årets sesong er like populære med hele 271 000 seere.

Til sesong to var det nærmere 500 håpefulle som kjempet om å bli en av de tre deltakerne.

I dag kan Dagbladet avsløre at en av de tre som nådde fram blant flere hundre søkerne, Johanna Djena Bråthen Zamble (21), er i nær slekt med Jennifer Bråthen, som jobbet med å finne deltakere til det suksessrike programmet.

- Problematisk Det innrømmer tv-sjef i P3 Ung, Håkon Moslet, da Dagbladet konfronterer ham med slektsforholdet.

- Da det ble castet til «Trekant» i fjor, tipset Jennifer om kusina si. Johanna kom til finalerunden med ti gjenværende deltakere på audition, men ikke gjennom nåløyet. I sesong to trengte vi flere gode søkere, og husket Johanna. Derfor spurte vi om hun kunne komme på audition, sier Moslet.

GJENNOM NÅLØYET: Johanna Djena Bråthen Zamble er søskenbarnet til Jennifer Bråthen, som jobber med å finne deltakere til NRK 3-programmet «Trekant».
Foto: Tommy Arnesen / Stella Pictures
GJENNOM NÅLØYET: Johanna Djena Bråthen Zamble er søskenbarnet til Jennifer Bråthen, som jobber med å finne deltakere til NRK 3-programmet «Trekant». Foto: Tommy Arnesen / Stella Pictures Vis mer

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, er kritisk til at en nær slektning får en så ettertraktet jobb.

- Det er ikke uproblematisk, fordi det reises spørsmål ved avgjørelsen. Nødvendigvis er det ikke noe galt i å tipse om et søskenbarn. Det som gjør dette spesielt, er at hun var blant de ti siste forrige gang. Da er det ikke rart at det oppstår mistanke. NRK bør ha en god forklaring, sier Kokkvold.

Moslet forteller at NRK har diskutert inhabilitetsspørsmålet. Han sier at det ved sesong to var en annen person fra castinggruppa, som ikke var Jennifer, som gjorde intervjuet med Johanna.

- Troverdighet Også Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk mener ansettelsen kan by på problemer for statskanalen. Han understreker at han ikke kjenner til hvordan avgjørelsesprosessen har vært.

- For NRK er det problematisk hvis det oppstår et inntrykk av at familiære bånd og vennskap påvirker ansettelser. Inntrykket kan oppstå selv om det nødvendigvis ikke er slik. Hvis det skjer, kan det gå på troverdigheten løs, sier Bodahl-Johansen.

Moslet forteller at NRK leter etter personer også andre steder enn i søknadsbunken når de skal caste til et program.

- Det er en fordel å kjenne folk og ha ei kusine i NRK. Det er aldri negativt å ha et kontaktnett. Men valget av Johanna er vanntett. Vi ville aldri ansatt noen fordi de er i slekt med noen, sier Moslet.

- Uproblematisk Av årets tre deltakere, er det bare Benjamin Silseth (20), som har fått jobben gjennom ordinær søknad. Even Jørs (20) ble oppdaget på Hovefestivalen.

Moslet forteller at de ønsket Johanna til «Trekant» fordi hun er verbal og åpen. Han mener ansettelsen ikke er problematisk, og har god samvittighet for den.

- Dette er greit fordi Jennifers jobb var å finne søkere, siste ord i utvelgelsen ligger hos meg og prosjektleder. Derfor syns vi ikke dette er et problem, sier Moslet.

- PROBLEMATISK:  Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener ansettelsen er problematisk for NRK .  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- PROBLEMATISK: Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener ansettelsen er problematisk for NRK . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
- UPROBLEMATISK:  Håkon Moslet, sjef for P3 Ung, mener ikke det er problematisk at en av de casting-ansatte tipset om sin kusine, som til slutt endte med å få jobben i det populære programmet «Trekant». Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
- UPROBLEMATISK: Håkon Moslet, sjef for P3 Ung, mener ikke det er problematisk at en av de casting-ansatte tipset om sin kusine, som til slutt endte med å få jobben i det populære programmet «Trekant». Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer