NRK slipper filmbombe

NRK har i all hemmelighet laget en kinofilm med tvangsekteskap som tema. - Dette er dynamitt, sier dramasjef Oddvar Bull Tuhus.

Tom og Samira tar hovedoppgave i biokjemi sammen. Når kjemien mellom dem også blir biologisk, oppstår problemene. For Samira er annengenerasjons iransk innvandrer, og foreldrene forventer at hun følger deres tradisjoner ved valg av livsledsager.

- Det handler om to mennesker som forelsker seg i hverandre - og om religiøse og tradisjonelt nedarvede forhold som kommer mellom dem, sier Mads Ousdal - som spiller Tom.

Skulle bli serie

Susan Badrkhan spiller Samira, filmen heter «Bryllupet» og skulle opprinnelig være en av fem episoder i Leidulv Risans kommende TV-serie «Fire høytider» for NRK.

Det blir den også, men regissør Risan og produsent Bull Tuhus hadde så stor tro på stoffet at de innkalte skuespillerne til nye opptak et halvt år etter at TV-episoden var innspilt. Slik fikk de nok til en helaftens spillefilm.

- Det er godt å kunne levere en film som virkelig handler om noe. Tvangsekteskap er et svært aktuelt tema, og jeg tror filmen kan være en tankevekker for noen hver. Både muslimer og kristne, sier Bull Tuhus.

For «Bryllupet» er ikke et ensidig innlegg mot tvangsekteskap, som avisenes leserbrevspalter er fulle av.

- Den er ikke helt politisk korrekt, men viser også hvor kort vi er kommet her i Vesten når vi står overfor tradisjoner som vi selv ikke er oppvokst i. Vi omgås nå folk fra en ny kultur, som vi både må akseptere og kritisere - og ikke bare møte med krav om at «dere må forstå», sier Ousdal.

Han har ennå ikke sett filmen, som er klippet og klar fra NRKs side, men som Bull Tuhus helst ville ha holdt hemmelig en stund til.

- For vi har ennå ikke finansieringen klar, sier han.

Mangler to mill.

Han kommer til å søke om lag to millioner fra Norsk filminstitutt for å overføre «Bryllupet» fra digitalvideo til filmruller og til markedsføring av kinoversjonen. Berit Nesheims Oscar-nominerte film «Søndagsengler» kom til på samme vis. Den var også en TV-produksjon, som Bull Tuhus gjorde kinofilm av.

- Dette er en lavbudsjettsfilm. Man må ikke alltid ha 15- 20 millioner for å filme en god nåtidshistorie, sier Bull Tuhus.

Det er fortsatt usikkert når «Bryllupet» kommer på kino. TV-serien «Fire høytider» skal vises til høsten.

NYTT FILMPAR: Mads Ousdal og Susan Badrkhan spiller hovedrollene i en ny norsk spillefilm med tvangsekteskap som tema.