Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK som butikkeier

NRK2s Trond-Viggo Torgersen sa i høst at kanalen ønsket å bryte tabuer om politikk, sex og vold. På et uventet område ser vi nå beviset for at dette var alvorlig ment: NRK vil bli butikkeier, med helkommersielle partnere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å få sammenhengen er det nødvendig å minne om noen grunnleggende forhold:

Allmennkringkasteren NRK får årlig 2,3 lisensmilliarder - to tusen tre hundre millioner kroner! Alle eiere av TV-apparat må betale, selv de som ikke ser på et eneste NRK-program. Stortinget pålegger arbeidsløse og skipsredere samme lisens. Dette er koppskatt, skatt pr. hode uten vurdering av betalingsevne. Det prinsippet har vi ellers forlatt.

Begrunnelsen for denne unike ordningen er kulturpolitisk og ideell. NRK skal kunne lage og sende programmer for enhver smak, uavhengig av seertall. Også de små og smale gruppene skal få sitt fordi NRK er fritatt fra markedslovene. De sier som kjent at det må være nok betalingsvillige kunder for å sikre at noe kan leveres over lengre tid.

Nå satser NRK på kommers. Sponsorplakater for sport har vi hatt en tid. Så kom nyheten om at Førde skal åpne krambu i kjelleren; han er selv styreformann i et datterselskap med det kvikke navnet NRK Aktivum der Arne Wam er ledende handelsbetjent.

Misforstå meg ikke. Jeg ser på handel som høyverdig og samfunnsnyttig virksomhet. Vi er alle avhengige av de varer og tjenester handelen leverer; der vi trenger dem, når vi trenger dem, til så lav pris og høy kvalitet som mulig.

Men samtidig har vi et sunt prinsipp: Snørr for seg og barter for seg! Einar-bua reiser en rekke spørsmål. Hva slags bastard er det Førde aler fram? Ser han ikke at allmennkringkasting og butikk er forskjellige som ild og vann? Hva skjer med NRKs troverdighet når de knytter seg til konkrete bedrifter og produkter? Vil vi tro på bedriftsreportasjene i nyhetene hvis NRK selger produkter fra de samme bedriftene andre tider på døgnet? Har Førde tenkt skikkelig gjennom hva den nye butikken kan bety for det fortsatte liv for hele lisensordningen?

De sterke og negative reaksjonene fra kulturministrene Turid Birkeland og Anne Enger Lahnstein burde få Førde til å gå i tenkeboksen. Etter en tid vil han kanskje se skriften på veggen: At et flertall i Stortinget kan vedta å redusere eller fjerne milliardbidraget til NRK. Mange gode formål roper på skattepengene.

Einar-bua vil møte politiske og rettslige problemer. Vil stortingsflertallet godta at lisensmilliardene brukes til å utkonkurrere handelsbedrifter som må leve av egne inntekter? Er det fair og real konkurranse hvis NRK bruker skattebetalte bygninger, utstyr og folk til å knuse bedrifter der private har satset egne beskattede penger, bedrifter som må klare seg selv uten noe storting å gå til? Kan Konkurransetilsynet virkelig godta dette?

Den nye butikken skal sende på NRK2s kanal når de ikke sender. Da NRK fikk konsesjon for denne avlastningskanalen ble det bestemt at Statens medieforvaltning kunne gi lokal-TV-konsesjoner over NRKs bakkesender i ledige timer. En forskrift fra 22.11.96 fastsetter at konsesjoner særlig skal gis til livssyns- og ideelle organisasjoner. Ca. 20 slike organisasjoner har fått konsesjoner.

NRKs svar er at krambua skal satellittsendes slik at organisasjonene kan fortsette som før på bakkesenderne. Dette er på siden av saken. Det som vil skje i praksis er at kabelselskapene vil formidle kommersen og trenge ut livssynssendingene. Livssynsorganisasjonene protesterer kraftig over at rettighetene de har fått av Storting og regjering blir satt til side av NRK. Butikksendingene bryter med flere paragrafer i forskriften.

Kan virkelig en Kristelig Folkeparti-ledet regjering godta at Førde-kommersen driver de kristne organisasjoner ut fra den vesle plassen de har fått i TV-templet?

NRK er ikke alene bak den nye butikken. Helkommersielle TV2, TV2-datteren TV Torget og Telenor-datteren Telenor Link er med som partnere. Dette reiser et alvorlig mediepolitisk spørsmål: ønsker vi et nytt og nær altomfattende TV-monopol i Norge?

Mange ble forbløffet da TV2 fikk lov til å kjøpe dominerende innflytelse i TVNorge sin største konkurrent. (Det hjalp kanskje at Schibsted lot A-pressen få en pen bit av kaka?) Og hvor ble det av TV2's gigantsøksmål mot staten for brudd på konsesjonsbetingelsene...? Foreningen av TV2 og TV Norge skapte noe som ligner veldig på et norsk monopol for TV-reklame. Er det akseptabelt at dette private nesten-monopolet går sammen med det gamle statsmonopolet NRK og det Telenor som enda noen måneder er monopolist?

Hvor er Konkurransetilsynet? Hvor er EU og EØS - de er enda mer kritiske til monopoler. Har vi ikke lært at monopoler tjener monopolenes interesser og ikke forbrukernes? Det er derfor myndighetene har sett det som stadig viktigere å sikre effektiv konkurranse ved at flere jevnstilte bedrifter kan kappes om kundenes gunst - på like og rettferdige vilkår.

Er det en statsoppgave å tvangsinndrive milliarder for at beskyttede stats- og privatmonopoler skal drive subsidiert butikk og knekke bedrifter som driver for egen regning?

Vi er vitne til en såpeopera fra de innerste sirkler i Det norske Arbeiderparti. Og når det kan reises begrunnet tvil om noens habilitet i offentlige og viktige stillinger, ja, da er det ikke lenger en privatsak hvem man deler bord og seng med. Familiebånd er en sentral årsak til inhabilitet i våre lover. For øvrig er deler av denne argumentasjonen slettet i og med at vi nylig fikk en ny regjering.

La meg så presentere rollelisten fra såpehylla i Einar-bua:

NRK ledes av Einar Førde, mangeårig nestleder i DNA og minister med ansvar for NRK.

Tidligere DNA-statssekretær Tormod Hermansen leder Telenor, 100% eid av staten.

A-Pressen er tung eier i TV2.

NRKs kommersielle datter NRK Aktivum ledes av Arne Wam.

Arne Wam er mannen til Sissel Rønbeck.

Sissel Rønbeck var enegeneralforsamling i Telenor da Einar-bua ble planlagt og vedtatt.

Var det noen som snakket om politisk gruppesex?

Er det noen som husker filmer der menn med italiensk aksent svarte «This is a family business» når noen stilte ubehagelige spørsmål?

Ubehagelige spørsmål kan også møtes med å snakke om noe annet. Arne Wam har i avisene skrevet at dette kan være «konturene av en framtidig allianse av norske medieaktører som vil være garantist for norsk språk, kultur og public service-tilbud».

I sannhet en høy himmel å hvelve over åpningen av en butikk!

Førde og Wam vil drive butikk med sine skattefinansierte NRK-ressurser. Det er ikke troverdig å si at disse inntektene skal gå til å styrke allmenkringkastingen. Som tidligere radiodirektør Halfdan Hegtun skrev i en kronikk i Aftenposten: «Det blir omtrent som om en avholdsforening skulle lage og selge øl - for å skaffe midler til sitt avholdsarbeid.»

Se og Hør Forlaget A/S har vurdert å delta i et prosjekt som konkurrerer med NRKs butikk. Vi blir ikke mindre meningsberettiget av det. Tvert om har det gitt oss innsikt i den reelle økonomien i slike prosjekter og hvor vanvittig det blir hvis fellesskapets milliarder skal kunne brukes mot private aktører som må tjene sine penger etter markedets lover.

Det finnes mange og gode argumenter for en skattefinansiert allmennkringkaster, ikke minst i et lite språksamfunn som vårt.

Men når Einar Førde starter kommersiell virksomhet med bygninger, kameraer, sendeutstyr og folk vi alle betaler, gjør han seg til allmennkringkastingens verste fiende.

Noen bør stoppe ham. Snart kan det være for sent.

Hele Norges coronakart