NRK spesial

tv

«SOMMERÅPENT»
NRK 1, 20.55 og fra 21.10
Programleder: Anne Grosvold

Sommersuksess på stø kurs.

Programmer som «Sommeråpent» er på flere måter en spesialøvelse for NRK. De makter å skape underholdning med et florlett nyhet- og aktualitetspreg, rom for en og annen litt alvorlig samtale og ellers «musikk, moro og heifadderullan», for å sitere programleder Grosvold.

Det er noe med NRKs rutine og autoritet som gjør at disse programmene er rimelig trygge suksesser, for det er ikke noen spøk å arrangere livesendinger fra Aker Brygge.

Det er så mye som kan gå galt at det er imponerende at lite gjør det. Og direktesendinger på location gir en nerve som kan gi de letteste programmer en egen spenning eller energi.

Olav Viksmo Slettan heter medprogramlederen, som hver kveld skal overraske Grosvold med noe. I går var han i fyr og flamme, i regi av brannvesenet - og det fungerte på sjarmen. Tyngre satt intervjuet hans med en representant for New Yorks brannkorps. De nesten 350 brannmennene som døde i World Trade Center er nok raskere blitt fortid her enn der, brannmannen ville ikke være sommerlett.

Men Anne Grosvold selv er god til raskt å skifte mellom alvor og lett tone - hun klarer å gå fra revolverintervjuing om politiets demonstrasjonsforberedelser til å slå fast at politisjef Anfinn Gjengedal en gang var alle unge pikers drøm, «eller i hvert fall min, da». Det er en form hun har imponerende kontroll på. Og «Sommeråpent» har denne sesongen rutinen på plass idet de åpner sesongen - utfordringen blir å skape variasjon og overraskelser i opplegget gjennom sesongen.

D.D.E. fikk platetrofé og håpet sivilkledd politi ikke skulle tro opptredenen deres var en demonstrasjon. Liten fare for det. De færreste ville vel gå til angrep på Verdensbanken med slikt tonefølge.