NRK sponses av oljebransjen

Gir penger til ny serie.

(Dagbladet.no): Til høsten starter NRK en ny serie som tar for seg det store oljeeventyret i Norge.

Serien «Norsk oljehistorie» er laget av et produksjonsselskap i Bergen, og halvparten av kostnadene er betalt av Oljeindustriens landsforening, Norges Rederiforbund og Teknologibedriftenes landsforening, skriver Aftenposten.

Kjellaug Nakkim, leder i Kringkastingsrådet, mener dette er problematisk, og vil ta om spørsmålet om produksjonsstøtte på et møte i rådet.

- Dette er et vanskelig tema. Her står det om den redaksjonelle frihet. Jeg vil høre hva NRK har å si om denne serien før jeg vil konkludere om den økonomiske støtten er riktig eller gal. Men det er klart at vi er inne i et grenseland, sier hun til Aftenposten.

Edward Dreyer, leder for eksterne kjøp i NRK, hevder oljenæringen ikke har noen mulighet til å påvirke innholdet.

- Det har vært et absolutt krav hele veien, og det har vi kvalitetssikret svært nøye. Her er det overhodet ikke snakk om at noen kjøper seg positiv omtale, sier han til avisa.

NRK betaler fem millioner kroner for serien.

Spørsmål om NRK og sponsing har også vært et hett tema tidligere. I 2001 hevdet for eksempel Human-Etisk forbund at de hadde fått tilbud fra en uavhengig produsent om å få laget et program om organisasjonen - mot at forbudet betalte 596 000 kroner.

NY SERIE: Den nye NRK-serien om norsk oljebransje er sponset av bransjen selv. FOTO: SCANPIX
NY SERIE: Den nye NRK-serien om norsk oljebransje er sponset av bransjen selv. FOTO: SCANPIX Vis mer

Uten disse pengene, ville det ikke bli noen dokumentar på NRK.

KOMMENTERER IKKE: John G. Bernander kommenterer ikke saken selv overfor Aftenposten i dag.