NRK stopper homofilt barneprogram

Sendte første del av «Snehvit-Per», men så oppdaget de at prinsen var homo.

(Dagbladet.no): I sommer gikk historien om «Snehvit-Per» på Barnetimen for de minste på NRK P1, men programmet ble stoppet etter at første halvdel var sendt.

I dag ble det klart at kanalen ikke vil sende hele om produsenten ikke skriver historien om.

Opprinnelig bygger den på det originale eventyret, men Snehvit er byttet ut med Snehvit-Per, de syv dvergene med de syv dverginene, den onde stemoren med en stefar, mens prinsen - som mot slutten vekker den sovende skjønnheten - fremdeles er en mann.

- Ikke logisk

Ifølge kanalen beror avgjørelsen på «en ny kvalitetsvurdering».

- Vi har vurdert vår målgruppe og synes at konseptet skyter over aldersgruppen, sier NRKs programsjef i barne- og ungdomsavdelingen, Kalle Fürst, til Dagbladet.no.

- Når du snur historien i et eventyr små barn kjenner, blir det lett forvirrende for dem. I dette tilfellet ble rollene snudd kjønnsmessig for mange ganger til at det barna greier opprettholde en logisk forståelse av historie, slik vi ser det, sier Fürst.

- Hvorfor ble det dere kaller kvalitetsvurdering først foretatt etter at halve programmet var sendt?

RASER: Nils Ole Oftebro har hovedstemmen i radioprogrammet som ble tatt av lufta etter at halve var sendt. - Så homofobt at det ikke er til å holde ut, sier han.
RASER: Nils Ole Oftebro har hovedstemmen i radioprogrammet som ble tatt av lufta etter at halve var sendt. - Så homofobt at det ikke er til å holde ut, sier han. Vis mer

- Det var en intern glipp fra vår side. Det må vi ta på vår kappe, sier Fürst og opplyser at programmet vil bli sendt i sin helhet, straks det er skrevet om.

Homofobt

Programsjefen bekrefter at de i dag har hatt et møte hvor de har informert produsent og andre involverte om at de ikke vil sende resten av «Snehvit-Per» dersom historien ikke justeres.

Skuespiller Nils Ole Oftebro har hovedstemmen i programmet, og var en av dem som ble informert om NRK-ledelsens avgjørelse i dag. Han sier kanalen bare vil sende programmet hvis prinsen byttes ut med en kvinne.

- Dette er så homofobt at det ikke er til å holde ut.

Fürst vedgår at heller ikke produsent Berit Nermoen er fornøyd med avgjørelsen, men at han regner med at hun vil gå med på justeringene slik at programmet kan sendes i sin helhet.

- Forstår dere at enkelte kan oppfatte avgjørelsen som homofob?

- Ja, dersom NRK ikke hadde hatt andre programmer som omhandler familiære forhold som skiller seg fra «normalen», så hadde jeg skjønt det. Blant annet er en av hovedpersonene i dokumentarserie «Familien», sendt tidligere i år, en gutt som bor med to mødre og får et nytt søsken, sier Fürst.

NRK stopper homofilt barneprogram

Naturlig

Oftebro mener dette slett ikke veier opp for at kanalen har valgt å ta den opprinnelige historien om «Snehvit-Per» av lufta.

- Ledelsen mente selv at de gjerne setter fokus på homofili, men vil ha det i et «mer ordentlig format». Med disse formatene mener de dokumentarer. Skal det liksom måtte blinke lamper under ordet homofil for at temaet i det hele tatt skal berøres? Jeg tror barn får et mer naturlig forhold til homofili om kunnskapen har kommet gjennom eventyr og andre ting som er en naturlig del av deres verden. Ikke tørre dokumentarer, sier Oftebro.

NRK stopper homofilt barneprogram
ORIGINALEN: I «Snehvit-Per» er skjønnheten byttet ut med en gutt, mens prinsen har samme kjønn. - Forvirrende rollebytte i et eventyr barn kjenner godt, mener NRK.
PROGRAMSJEFEN: Kalle Fürst vil sende hele programmet om produsenten justerer historien, noe hun skal ha gått med på noe motvillig.