NRK Super: - Voksne vil ha nostalgi i førjulstida. Vi vil ha det beste for barna

Det blir ikke aktuelt for NRK Super å endre sendeskjemaet.

BLIR IKKE VIST IGJEN:  «Jul i Blåfjell» og «Jul på Månetoppen» spilles av voksne, og gjenspeiler ikke flerkultur, mener NRK. Foto: Anne Liv Ekroll  / NRK
BLIR IKKE VIST IGJEN: «Jul i Blåfjell» og «Jul på Månetoppen» spilles av voksne, og gjenspeiler ikke flerkultur, mener NRK. Foto: Anne Liv Ekroll / NRKVis mer

(Dagbladet): Tusenvis av seere har markert sin misnøye med at verken «Jul i Blåfjell» eller «Jul på Månetoppen» blir vist i jula, både på Facebook-siden til NRK og ellers i sosiale medier. Argumentet fra NRK, er at seriene er utdaterte.

- Dette er jo en årlig diskusjon, hva som er julekalenderen, sier Hildri Gulliksen, sjef for NRK Super.

- Mange voksne har et ønske om nostalgi i førjulstida, og det er ikke vanskelig å forstå. Men NRK Supers viktigste oppdrag handler om å gi barn historier som handler om dem, som speiler et samfunn de kan kjenne igjen. I dag vokser barn opp i et flerkulturelt Norge. Det er viktig for oss å speile dette og inkludere alle barn.

Voksne spiller barn Hun mener det er viktig at barn ser andre barn på skjermen.  

- Det gir sterkere identifikasjon.  I de eldre julekalenderne våre spilles barn av voksne. Vi har også et ønske om å formidle de klassiske historiene og gi unge kjennskap til den skandinaviske kulturarven. Men de 24 dagene i desember, som er viktig tv-tid, ønsker vi å gi barna noe annet enn nostalgi, vi vil gi dem det beste.

- Men dere har jo flere kanaler?

- Dette dreier seg ikke om mangel på sendetid. Det er et økonomisk prioriteringsspørsmål og et innholdsvalg, vi har ikke rettighetene til dette.

Blir uansett ikke i år De sender tre julekalendere på Super i år: «Julekongen» er hovedkalenderen. I tillegg går den svenske «Barna Hedenhøs» og danske «Tidsreisen».

- Hvor mange klager skal dere få, før dere smeller det opp i desember likevel?

- Vi gjør uansett ikke det nå. Flere har spurt om «Jul i svingen», og den kommer i 2017. Den handler om barn og har barn i alle de viktigste rollene. Den tekniske kvaliteten er også bedre enn «Blåfjell» og «Månetoppen».

Ikke som «Grevinnen og hovmesteren» I år blir det dessuten en ny runde av«Julekongen». Den startet med ni hundre tusen seere, da den ble lansert i 2012.

- Vi er jo glade for engasjementet, men barna fortjener å få ny kvalitetsdrama. Hvis man skal sammenlikne med «Grevinnen og hovmesteren», det er noen minutter i en førjulskveld. Men her vil mange voksne gi barna det de selv var glad i, i hele desember.

- «Blåfjell» 587 000 seere i snitt i 2011, ifølge VG. Det er jo ikke så lenge siden?

- Ja, seriene har gått veldig godt.

- Sier ikke det noe om at de ikke er utdaterte likevel?

- Det sier noe om at de er gode serier med godt innhold. Men seriene går bedre og bedre hver gang de blir vist. Så blir spennende å se hvordan «Julekongen» går i år. Men hvis vi skal lage juletradisjoner for kommende generasjoner også, må vi lage nye. 

Det gjør de for øvrig hvert fjerde år.

«Månetoppen» hadde over en millon seere da den ble lansert i 2002.