SALONGEN: 20. januar besøkte den kontroversielle professoren Johan Galtung NRK-programmet Salongen. Her mellom programlederne Jørgen Strickert og Ragnhild Laukholm Sandvik. Foto: NRK
SALONGEN: 20. januar besøkte den kontroversielle professoren Johan Galtung NRK-programmet Salongen. Her mellom programlederne Jørgen Strickert og Ragnhild Laukholm Sandvik. Foto: NRKVis mer

Salongen:

NRK svarer om Salongen og besøket av professor Johan Galtung

Vi ønsker å vise hva den enkelte gjest står for gjennom åpen samtale og gode oppfølgingsspørsmål.

Meninger

Inger Merete Hobbelstad kritiserer Salongen på NRK P2 for hvordan de snakker med professor Johan Galtung i programmet som ble sendt lørdag 20. januar. Salongen er et subjektivt samtaleprogram som søker å overraske og utfordre både gjesten og lytterne.

Tonen i programmet er personlig og lyttende, og redaksjonen velger gjester som de er nysgjerrige på. Salongen søker et bredt utvalg av gjester, også de som skaper debatt rundt seg.

Professor og fredsforsker Johan Galtung har satt spor etter seg i samfunnet, som grunnlegger av fredsforskningsinstituttet og som samfunnsdebattant.

Han er kjent for kontroversielle uttalelser om blant annet USA og Israel og har, som Inger Merete Hobbelstad poengterer, også blitt anklaget for å ha antisemittiske holdninger.

Dette er blitt debattert i flere ulike fora tidligere, også i anledning dette Norges-besøket.

Salongen valgte en mer åpen tilnærming framfor en direkte konfrontasjon om antisemittisme, og fikk en derfor annen type tilgang på Galtungs tanker og holdninger enn vi ville ha gjort ellers.

Som Hobbelstad skriver, er Salongen kritiske til Johan Galtung, og stiller også spørsmål om Galtungs meninger om rase og kontroversen rundt ham, bare ikke i tilstrekkelig grad.

Salongen ønsker å vise hva den enkelte gjest står for gjennom åpen samtale og gode oppfølgingsspørsmål.

Vi håper at vi gjorde det i dette programmet, men noterer oss likevel den konkrete kritikken fra Hobbelstad.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.