<strong>TIL SPØRRETIMEN:</strong> Hoppsi Deisi blir tema i Stortingets spørretime. 
Foto: Jacques Hvistendahl
TIL SPØRRETIMEN: Hoppsi Deisi blir tema i Stortingets spørretime. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- NRK svikter barna

Frp går til Stortinget for å få «Drømmehagen» tilbake på tv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Noen synes det er masete. Andre får aldri nok. Nå blir det politikk på høyeste nivå. Neste onsdag kommer Fremskrittspartiet til å bringe Hinkelpinkel, Hoppsi Deisi og alle de andre figurene fra «Drømmehagen» rett inn i norsk politikk.

De krever at kulturministeren forklarer, ikke bare for 169 stortingsrepresentanter, men også for de minste barna, hvorfor de ikke lengre får se Hinkelpinkel og Hoppsi Deisi før de legger seg om kvelden.

- NRK svikter de minste barna. De bør innse at de har gjort en feil, sier Frp's kulturpolitiske talsmann, Ib Thomsen, til Dagbladet.
Krever svar

Han er opprørt over at NRK Super har fjernet barneprogrammet «Drømmehagen» fra den sedvanlige 17.30-plassen i sendeskjemaet.

I dag sender han et brev til kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap), hvor han krever et skriftlig svar innen neste ukes spørretime.
For det ble gråt og tenners gnissel da det for ei uke siden ble klart at figurene Hoppsi Deisi og Hinkelpinkel hadde sagt sitt siste god natt. Facebook-aksjonen «Gi oss Drømmehagen tilbake!» hadde i går ettermiddag 20742 medlemmer, og det strømmer stadig på med nye.

- Hvorfor skal en lisensfinansiert statskanal kunne ignorere over 20000 av sine kunder? Og samtidig bare avfeie saken med noe som likner oppførselen til en trassig fireåring? spør aksjonsleder Elin Skjeltorp, mor til Emma (to og et halvt år).

Rikker seg ikke
For så langt har NRK ikke latt seg rikke.

- Vi har ingen planer om flytte «Drømmehagen» tilbake til 17.30. Vi forandrer veldig ofte sendeskjema, og trengte en pause nå. Dette tidspunktet er satt av til målgruppa to til fire år, og vi har et ansvar for bredde i sendeskjemaet, sier NRK Super-redaktør Nils Stokke.

- Forstår du reaksjonene?

- Jeg skjønner at dette engasjerer. Saken har også engasjert mange foreldre til barn under to år, men skulle vi utvidet vår målgruppe til å gjelde spedbarn, ville det vært et mye mer kontroversielt spørsmål.

Dette er ikke Frp enig i.
—NRK er forpliktet til å gi et tilbud til hele befolkningen og dette ansvaret svikter de når de tar bort et så viktig program, sier Thomsen.

Må gripe inn
- Mener du kulturministeren burde gripe inn?

<strong>BARNA SVIKTES:</strong>  Frps kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen er opprørt på vegne av norske barn. 
Foto: Jacques Hvistendahl
BARNA SVIKTES: Frps kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen er opprørt på vegne av norske barn. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Det er jo hun som er NRKs generalforsamling, og når NRK svikter sitt ansvar for denne gruppen, burde hun gripe inn, sier Thomsen.
Frp-politikeren ønsker nå at kulturministeren redegjør for sitt syn i Stortinget ved neste spørretime om ei uke:

«Det bes om statsrådens vurdering av denne saken, og samtidig en redegjørelse for hva som eventuelt vil bli gjort for å sikre at små barn blir gitt tv-tilbud som imøtekommer deres pedagogiske behov», skriver han.

- Vi ønsker å få et svar fra kulturministerens om NRKs rolle som allmennkringkaster også gjelder små barn, sier Thomsen.
Han mener NRK også må komme med en skriftlig redegjørelse i saken.

Får daglig mail
NRK Super-redaktør Nils Stokke sier at han daglig får mailer fra foreldre som er forbannet på flyttingen.

- Jeg får noen mailer hver dag. Klagerne er selvsagt i flertall, men det er også noen som har rost oss.

I stedet for «Drømmehagen» sender nå NRK Super «Fantorangen». Det er ikke godt nok, mener Facebook-aksjonens Elin Skjeltorp.

- NRK setter inn sin egenskapte «Fantorangen», som i tillegg er slem, uoppdragen og til tider ufin. Enda et barne-TV som oppmuntrer barna til aktivitet når de egentlig er veldig slitne etter en lang dag.

«Drømmehagen»-bråket

• NRK Super fjernet barneserien «Drømmehagen» fra 17.30-plassen i sendeskjemaet.
• Både NRK og Dagbladet har fått en rekke henvendelser fra sinte foreldre etter dette. En egen Facebook-aksjon har samlet over 20000 medlemmer.
• På det meste har 43000 seere under 11 år fulgt serien. Det vanlige var mellom 15000—30000 seere daglig før skiftet av sendetidspunkt.
• Nå sendes serien på NRK Super klokka 10.30, og på NRKs nett-TV.
• «Drømmehagen» er opprinnelig en BBC-serie laget i 100 episoder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer