SUKSESS: Til tross for lite tradisjonell promotering er «Skam» en stor suksess for NRK og er vårens mest omtalte norske tv-serie. Foto: NRK
SUKSESS: Til tross for lite tradisjonell promotering er «Skam» en stor suksess for NRK og er vårens mest omtalte norske tv-serie. Foto: NRKVis mer

NRK syntes ikke «Skam»-russelåt var drøy nok

Ba produsentene om å gå enda lenger.

(Dagbladet): Det finnes nok knapt et kjøretøy i dette landet som har vært mer omtalt de siste månedene enn doningen til den fiktive russebussen The Penetrators fra NRK-serien «Skam». 

Og for å gjøre universet rundt avgangselevene ved Hartvig Nissen videregående skole så autentisk som mulig, spesialbestilte statskanalen liksågreit en egen russelåt til guttegjengen The Penetrators - som har den populære rollefiguren William i spissen.

- Måtte være enda drøyere Men der russelåtprodusenter tidligere har blitt beskyldt for både å være sexistiske og formidle oppskrift på overgrep, ville NRK ha tekstene enda drøyere enn det låtskriverne i produksjonshuset Stealth Music Publishing leverte som førsteutkast. 

- Vi sendte dem først en veldig tradisjonell russelåt, med drekking og puling som tema. Da var beskjeden at det måtte være enda drøyere. Det var en lang prosess, men teksten ble også hakket mer finurlig etter omskrivingene, sier Ketil Schei i Stealth Music Publishing til Dagbladet.

Schei forteller at hele teamet hans på åtte personer var involvert i tilblivelsen av «The Penetrators 2016», som nå har over én million Spotify-streams uten noen som helst promo utenfor «Skam».

- Fine formuleringer Blant dem var låtskriver Ida Reppén, som hadde hovedansvaret for teksten fra Stealth Musics side. Hun forklarer at «Skam»-redaksjonen selv rykket ut til musikkstudioet deres og gjorde russelåta til den fiktive russebussen enda drøyere.

- Der gikk det fra å være for lite drøyt til det vi tenkte at kanskje var litt over grensa. Så da ble den tatt ned et par hakk igjen. Men den endelige låta ble likevel ganske mye drøyere enn det vi først hadde foreslått, sier låtskriveren.

- Så det var altså ikke dere som sto for tekstlinjer som «tar oss til rette mellom dine lår» og «det skal regne cum», men «Skam»-manusforfatterne?

- Ja, de hadde en del fine formuleringer som det der, sier Reppén.

Både Schei og Reppén er veldig fornøyd med låta, som i russetida lå på rundt 25.000 avspillinger på Spotify hver eneste dag.

- Vi synes det er en helt fantastisk låt, sier Schei, som legger til at han synes det er viktig at formuleringene i teksten blir satt inn i et univers der de speiler handlingen og karakterene i «Skam».

- Da blir det ikke bare en «ta av deg buksa og pul»-låt.

Ekstra stas synes Reppén det er å være involvert siden hun selv, som mange andre norske tv-tittere, er blitt fan av serien. 

- Det er ufattelig kult. Alle vet jo om den serien nå. Jeg er helt hekta, sier hun.

- Sjangertro russelåt Redaksjonssjef Håkon Moslet i NRK P3 sier at å lage en artikkel, tv-serie eller låt alltid er en prosess, hvor man diskuterer ulike varianter og utkast.

- Det som uansett var viktigst for oss, var å lage en sjangertro russelåt. Det er jo en drøy og plump sjanger, som av og til balanserer helt på kanten, sier Moslet.

- Men den var ikke drøy nok fra begynnelsen av?

- Jeg vet ikke om jeg har så lyst til å gå inn på det her, men vi hadde en representant fra «Skam»-redaksjonen med i låtskriverprosessen, sier Moslet.